fbpx

studiu | De ce unii oameni au pierderi persistente de miros după infecția cu COVID-19

Motivul pentru care unele persoane nu reușesc să își recupereze simțul olfactiv după COVID-19 este legat de un atac imunitar continuu asupra celulelor nervoase olfactive și de un declin asociat al numărului acestor celule, relatează o echipă de oameni de știință condusă de Duke Health, scrie AlephNews.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Descoperirea, publicată online la 21 decembrie în revista Science Translational Medicine, oferă o perspectivă importantă asupra unei probleme supărătoare care a afectat milioane de persoane care nu și-au recăpătat pe deplin simțul olfactiv după COVID-19.

Deși se concentrează asupra pierderii mirosului, descoperirea arată posibilele cauze care stau la baza altor simptome de lungă durată ale COVID-19 – inclusiv oboseala generalizată, dificultăți de respirație – care ar putea fi declanșate de mecanisme biologice similare.

„Unul dintre primele simptome care a fost de obicei asociat cu infecția COVID-19 este pierderea mirosului”, a declarat autorul principal Bradley Goldstein, M.D., Ph.D., profesor asociat la Departamentul de Chirurgie a capului și gâtului și Științe ale comunicării și la Departamentul de Neurobiologie de la Duke.

„Din fericire, multe persoane care au un simț al mirosului alterat în timpul fazei acute a infecției virale își vor recăpăta mirosul în următoarele una sau două săptămâni, dar unele nu”, a spus Goldstein. „Trebuie să înțelegem mai bine de ce acest subgrup de persoane va continua să aibă o pierdere persistentă a mirosului timp de luni sau ani după ce au fost infectați cu SARS-CoV2″.

În cadrul studiului, Goldstein și colegii săi de la Duke, Harvard și Universitatea California-San Diego au analizat probe de epiteliu olfactiv colectate din 24 de biopsii, inclusiv nouă pacienți care au suferit pierderi de miros pe termen lung în urma COVID-19.

Această abordare bazată pe biopsie – folosind analize sofisticate ale celulelor unice în colaborare cu Sandeep Datta, M.D., Ph.D., de la Universitatea Harvard – a dezvăluit o infiltrare generalizată a celulelor T angajate într-un răspuns inflamator în epiteliul olfactiv, țesutul din nas în care sunt localizate celulele nervoase ale mirosului. Acest proces unic de inflamație a persistat în ciuda absenței unor niveluri detectabile de SARS-CoV-2.

În plus, numărul de neuroni senzoriali olfactivi a fost diminuat, posibil din cauza deteriorării țesutului delicat din cauza inflamației în curs.

Articole asemănătoare

Back to top button