fbpx

Sora lui Viorel Mardare, despre experiențele regizorului în spitalele din Moldova: Era tratat ba de pneumonie, ba de rinichi

Sora regretatului regizor Viorel Mardare crede că fratele său ar fi avut șanse de supraviețuire, dacă era diagnosticat la timp, în loc să fie tratat de diverse boli pe care nu le avea de fapt.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Într-un interviu acordat pentru Ziarul de Gardă, Angela Mardare-Titencov spune că Viorel s-a adresat la medicii din Moldova de foarte multe ori, însă în zadar, pentru că „spuneau că nici aparataj nu este, nici altele”. Mai mult decât atât, cineastul era tratat ba de pneumonie, ba de rinichi, deși în acest sens era sănătos.

„Când deja suferea de febră tumorală, era evident că tratamentele nu sunt eficiente. Febra tumorală trebuie înțeleasă și tratată în complex, nu ca pe o durere de gât. Un medic bun ar fi trebuit să recunoască această formă de febră, mai ales că s-a adresat de mai multe ori cu aceleași acuze. Din păcate, nu a fost să fie. Medicii noștri poate nu știu, poate sunt demotivați. El a fost și pe la oncologi și pe la alți specialiști.

Cu mare greu i-au făcut o puncție și i-au luat o probă din tumora din plămân, dar nici așa nu s-a făcut lumină, ceva nu a funcționat în laboratoare. Spitalele noastre nu dispun de utilaje performante, din păcate. E greu. Sistemul nostru medical e mort. Îmi pare rău de asta. Viorel a și scris o postare despre un ftiziolog, care nici măcar nu a intrat în salonul său, să-l vadă, a examinat doar hârtiile”, spune sora regizorului.

Ea a mai menționat și despre experiența lui Viorel în spitalele din străinătate – acolo unde a fost o cu totul altă abordare. Cineastul plecat din lumea celor vii primise primul diagnostic de cancer în Germania, de la un medic care, spune Angela Mardare, a știut să-și facă bine treaba.

„El a fost primul care, după multe luni de încercări  prin spitalele din Chișinău, a stabilit diagnosticul concret. Înainte de a vedea rezultatele analizelor, el a văzut că Viorel are umărul stâng lăsat mai jos ca dreptul, atunci când merge. Noi vedeam asta, dar nu știam că e relevant. Dar medicul german știa că un cancer pulmonar poate provoca o așa situație. Așa că a eliminat suspiciunea de tuberculoză și a atras atenția asupra riscului unui cancer.

În clinica din Germania, Viorel a văzut lucruri care nu le-a văzut la noi: medicul a mers personal la laborator, să vadă analizele, a mers singur cu pacientul la ultra-sonograf și a făcut singur ultra-sonografie, nu a stat să aștepte o hârtie de la un imagist. El știe cum să mânuiască echipamentele medicale, știe cum să descifreze datele apărute pe ecran, știe cum să le interpreteze și să le privească în complex. În cazul lui Viorel el a examinat singur rezultatele analizelor, ale investigațiilor, a pus totul cap la cap și a stabilit diagnoza”, a mai adăugat Angela Mardare-Titencov.

Deși cancerul nu cruță pe nimeni, sora lui Viorel Mardare crede că această boală poate fi evitată, dacă este tratată la timp. Ea îndeamnă toți oamenii din țară să meargă în străinătate dacă au o problemă complicată de rezolvat, astfel încât „să nu pierdeți timpul, care este foarte valoros la o etapă anume”.

Articole asemănătoare

Back to top button