fbpx

sondaj | Salariul pentru care moldovenii ar rămâne să lucreze în Republica Moldova

Majoritatea moldovenilor spun că dacă ar primi lunar un salariu de 13.450 de lei, acest fapt i-ar determina să rămână în țară și să nu emigreze.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Această sumă este de două ori mai mare decât salariul net din Republica Moldova, care în acest an va constitui circa 6600 de lei/lunar. Aceste date au fost calculate de către expertul Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, în baza unui sondaj de opinii realizat în luna octombrie, pe un eșantion de 1100 persoane de către CBX-AXA.

Salariul mediu acceptat în acest an pentru a nu emigra din țară este cu 14,6% sau 1710 lei/lunar mai mult decât anul trecut. Aceasta reprezintă cea mai mare creștere din toți cei patru ani de când IDIS „Viitorul” realizează astfel de sondaje.

Tinerii de 18-29 de ani au cele mai mari așteptări salariale, de 15.920 lei pe lună, cu 40% mai mult decât așteptările persoanelor în vârstă, care s-ar mulțumi și cu 11.200 lei/lunar.

Așteptările oamenilor în vârstă, apți de muncă, sunt de două ori mai mari decât salariile existente, iar așteptările persoanelor în etate sunt de patru ori mai mari decât pensia medie lunară.

Această înseamnă că cel mai defavorizat grup social din Republica Moldova sunt anume persoanele în vârstă, deoarece veniturile lor sunt de patru ori mai mici, decât așteptările lor.

Așteptările salariale ale familiștilor diferă esențial după numărul de copii de până la 18 ani din familii. Astfel, cele mai mari așteptări salariale sunt la familiile cu unu sau doi copii, iar cele mai mici la familiile fără copii sau la cele cu trei și mai mult.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button