fbpx

sondaj | Le-a plăcut moldovenilor să voteze în baza sistemului mixt? Majoritatea alegătorilor nu și-ar dori să revină la listele de partid

Majoritatea moldovenilor și-ar dori ca următoarele alegeri parlamentare să se desfășoare tot în baza sistemului mixt de vot, la fel ca cele din 24 februarie 2019. Cel puțin asta arată datele unui sondaj realizat de compania iData, la care au participat inclusiv experți. Opinia ultimilor diferă, însă, de cea a respondenților din rândul cetățenilor. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Astfel, fiind întrebați în baza cărui sistem ar trebui să se desfășoare următorul scrutin parlamentar, 47,3% dintre persoanele intervievate l-au nimit pe cel mixt, în timp ce 34,1% s-au pronunțat în favoarea celui proporțional.

În paralel, sistemul proporțional a fost opțiunea a 75 de experți, în timp ce alți 25 spun că și l-ar dori pe cel mixt.

Sondajul a fost realizat în perioada 22 ianuarie – 3 februarie curent, telefonic, la nivel național, pe un eșantion de 1013 de persoane și are o marjă de eroare de 2,8%.

Amintim că Parlamentul a anulat, la 15 august 2019, sistemul electoral mixt, aprobând revenirea la sistemul electoral proporțional pe liste de partid. O zi mai târziu, președintele țării, Igor Dodon, a promulgat în regim de urgență legea respectivă. 

În rezultatul alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019, primele organizate în baza unui sistem electoral mixt paralel, în Parlamentul de legislatura a X-a au acces trei partide politice, un bloc electoral și trei candidați independenți: PSRM (35 de mandate), PDM (30 de mandate), Blocul „ACUM” (26 de mandate), Partidul „ȘOR” (șapte mandate) și candidații independenți Ion Groza, Alexandru Oleinic și Viorel Melnic.

Articole asemănătoare

Back to top button