fbpx

sondaj | Care sunt lucrurile ce îngrijorează moldovenii cel mai mult în prezent

Un război în zonă este cea mai mare îngrijorare pentru moldoveni, cu aproape jumătate dintre respondenți (49,9%) indicând aceasta ca fiind o preocupare majoră, potrivit sondajului realizat de Centrul de Investigații Sociologice și Marketing „CBS-Research”, la comanda Comunității pentru advocacy și politici publice „WatchDog.MD”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În timp ce prețurile ridicate continuă să fie o problemă semnificativă pentru 45,6% dintre moldoveni, preocuparea pentru viitorul copiilor este o altă îngrijorare majoră pentru 35,3% dintre respondenți.

Corupția rămâne o problemă serioasă în Moldova, cu 31,8% dintre respondenți care indică acest lucru ca fiind o preocupare majoră, în timp ce 23,1% se tem de sărăcie.

IDIS Viitorul

Cercetarea sociologică a fost realizată telefonic pe un eșantion de 1115 de persoane cu vârsta de peste 18 ani, în perioada 4 – 13 aprilie curent.

Autorii au prezentat și profilul respondenților care au răspuns la întrebarea „Care sunt lucrurile ce vă îngrijorează cel mai mult în prezent?

Foto: IDIS Viitorul
Foto: IDIS Viitorul

Tot potrivit acestui sondajului, sursa de bază a știrilor din care se informează moldovenii o constituie televiziunea (48,2%), urmată de Facebook (31,9%). Totodată, peste 51% din respondenți se informează online de pe site-uri de știri.

Peste 65% din respondenți susțin inițiativa Președintei de a crea un tribunal specializat pentru cazurile de mare corupție, în timp ce 58,7% consideră că Maia Sandu ar trebui să meargă personal la Moscova pentru a negocia prețul la gaz (în scădere cu aproape 5% față de luna martie).

Totodată, se remarcă creșterea nivelului de susținere pentru aderarea la Uniunea Europeană (58,8% – în creștere cu 6,9% față de martie). Procentul respondenților care sunt împotriva aderării R.Moldova la NATO este și el în scădere, deși rămâne foarte înalt (52,6% în aprilie, față de 55,9% în martie). De asemenea, 52,21% din respondenți consideră că războiul din Ucraina trebuie oprit cât de curând posibil, chiar și cu prețul cedării unor teritorii către Rusia.

Marja maximă de eroare declarată de autori este de +/- 3,1%.

Articole asemănătoare

Back to top button