fbpx

Sesizările procurorului general Stoianglo, declarate inadmisibile de către Curtea Constituțională

Curtea Constituțională a declarat inadmisibile sesizările depuse de procurorul general, Alexandr Stoianoglo, dar și de deputații blocului parlamentar „Comuniștii și Socialiștii”, Vasile Bolea și Vladimir Voronin, cu privire la verificarea constituționalității modificărilor operate la Legea cu privire la Procuratură.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Reprezentanții Procuraturii Generale au sesizat vineri, 3 septembrie, Curtea Constituțională în contextul modificărilor realizate la Legea cu privire la Procuratură. Procuratura Generală a anunțat în cadrul unui comunicat de presă despre faptul că procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a făcut o sesizare la Curtea Constituțională în vederea controlului constituționalității modificărilor Legii cu privire la Procuratura, votate de Parlament.

Prezenta decizie este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Amintim că proiectul pentru modificare Legii cu privire la Procuratură, inițiat de deputați Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), a fost aprobat marți, 24 august, în lectură finală, cu 56 de voturi.

Una din modificări prevede demisia șefului Procuraturii ce ar putea avea loc după evaluarea lui de căre o comisie specială. Aceasta poate avea loc nu mai mult decât o dată pe an. Astfel, comisia de evaluarea va fi formată din cinci membri. Unul dintre ei va fi propus de către președinte, unul de Ministerul Justiției, unul de către unul de însuși procurorul general, unul de Consiliul Superior al Magistraturii și unul – de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP).

În cazul calificativului „eșuat”, Consiliul Superior al Procurorilor urmează să înainteze șefului statului eliberarea funcționarului din funcție. De menționat este că evaluarea lui poate fi cerută de președinte sau de cel puțin trei membri ai CSP.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button