fbpx

Sesizarea lui Igor Dodon cu privire la CSM a fost respinsă de Curtea Constituțională ca fiind inadmisibilă

Curtea Constituțională a respins astăzi, ca fiind inadmisibilă, sesizarea depusă la 28 decembrie 2019 de către președintele Igor Dodon pe marginea modificărilor aprobate la Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În sesizarea sa, șeful statului a cerut magistraților CCM să se pronunțe în privința faptului dacă este necesar votul majorității calificate în Legislativ pentru alegerea membrilor CSM din rândul profesorilor de drept și dacă suportă caracter constituțional instituirea obligației alegerii președintelui CSM exclusiv din rândul membrilor judecători ai consiliului.

De asemenea, președintele a solicitat judecătorilor să spună dacă modificările corespund art.122 din Constituție și mecanismului alegerii în calitate de membru al CSM a judecătorilor cu vechime în funcția de judecător de cel puțin trei ani efectiv lucrați, dar care au fost numiți până la atingerea plafonului de vârstă.

Totodată, Igor Dodon a solicitat Înaltei Curți să constate dacă sancțiunile disciplinare din ultimii trei ani constituie o condiție discriminatorie pentru a candida la funcția de membru al CSM.

Amintim că Parlamentul a expediat proiectul de modificare a Legii cu privire la CSM, la 23 ianuarie, după ce a fost publicată opinia Comisiei de la Veneția.

Articole asemănătoare

Back to top button