fbpx

Șeful, adjunctul, contabilul și mai mulți angajați ai cimitirului Sfântul Lazăr au fost reținuți. Bănuiții ar fi estorcat peste jumătate de milion de lei în trei luni

Șase persoane, dintre care şeful, adjunctul, contabilul şi mai mulți angajați ai administraţiei cimitirului Sfântul Lazăr din Chişinău, au fost reţinute astăzi de CNA şi procurorii anticorupţie. Reţinerile au avut loc în cadrul a peste 130 de cauze penale, pornite pe fapte de corupere activă, pasivă, trafic de influenţă şi escrocherie.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Toate cele șase persoane sunt bănuite că ar fi pretins sume ilegale de bani de la rudele răposaţilor, care urmau să obţină un loc de înhumare la cimitir. Urmărirea penală a stabilit funcţionarea unei presupuse scheme ilicite şi a stabilit rolul fiecărui membru al acesteia care, doar în trei luni, ar fi încasat peste jumătate de milion de lei.

Potrivit datelor anchetei, presupușii membri ai grupului percepeau, în afară de taxa de stat pentru un loc de veci (1051 de lei), plăţi suplimentare care se ridicau până la 5000-7000 de lei. De asemenea, cei care voiau să rezerve un loc la cimitir pentru familie sau rude, trebuiau să plătească dublu faţă de taxa de stat de 4612 lei.

În această dimineaţă, ofiţerii CNA au efectuat percheziţii pe 22 de adrese – la sediul administrației cimitirului Sfântul Lazăr, la domiciliile şi în birourile de serviciu ale bănuiţilor. Ei au depistat probe relevante pentru dosar, inclusiv sume de bani în diferită valută (în jur de 700.000 de lei).

Şase persoane au fost escortate la CNA pentru audieri şi urmează a fi plasate în izolator pentru 72 de ore. Pe numele lor au fost pornite cauze penale pentru escrocherie, trafic de influenţă, corupere activă şi pasivă, iar dacă vor fi găsite vinovate, riscă până la 10 ani de închisoare și amenzi.

Articole asemănătoare

Back to top button