fbpx

Se așteaptă ninsori abudente la Kiev, în timp ce oamenii nu au acces la electricitate și căldură

Ninsori abundente sunt aşteptate începând de duminică la Kiev, cu temperaturi sub pragul de îngheţ atât ziua, cât şi noaptea, în timp ce milioane de oameni care locuiesc încă în capitala ucraineană şi în jurul acesteia au încă acces limitat la căldură și lumină. În Herson, oamenii se tem de bomardamentele rușilor și fug din oraș. Coloana de mașini de la periferie se întinde pe mai mult de un kilometru, transmite Digi24.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Ninsori abundente sunt aşteptate începând de duminică la Kiev, cu temperaturi sub pragul de îngheţ atât ziua, cât şi noaptea, în timp ce milioane de oameni care locuiesc încă în capitala ucraineană şi în jurul acesteia nu au decât acces limitat la electricitate şi căldură, relatează Reuters.

Operatorul reţelei naţionale de electricitate, Ukrenergo, a anunţat sâmbătă că producţia de electricitate ar putea acoperi doar trei sferturi din nevoile de consum şi că sunt necesare restricţii şi întreruperi de curent în întreaga ţară.

Preşedintele Volodimir Zelenski a spus că există restricţii privind utilizarea energiei electrice în 14 din cele 27 de regiuni ale Ucrainei şi în Kiev, pentru „mai mult de 100.000″ de consumatori în fiecare dintre regiuni. „Dacă consumul creşte seara, numărul de întreruperi ar putea să crească de asemenea„, a explicat Zelenski în discursul difuzat în cursul nopţii. „Aceasta arată încă o dată cât de important este acum să economisim energia electrică şi să o consumăm într-un mod raţional„, a spus preşedintele ucrainean, adresându-se concetăţenilor săi.

Serghei Kovalenko, directorul de operaţiuni de la Yasno, compania care furnizează energie electrică Kievului, a declarat că situaţia s-a ameliorat într-o oarecare măsură în oraş, dar rămâne totuşi „destul de complicată”. El a indicat că locuitorii capitalei ucrainene ar trebui să aibă curent electric cel puţin patru ore pe zi.

Dacă nu aţi avut ieri (sâmbătă) cel puţin patru ore de energie electrică, scrieţi DTEK Kyiv Electricity Networks, colegii vă vor ajuta să stabiliţi care este problema„, a scris Serghei Kovalenko pe Facebook.

Yasno este una dintre filialele DTEK, cel mai mare furnizor privat de energie din Ucraina.

Dorim să vă reamintim că fiecare ucrainean care are din nou acces la electricitate trebuie să facă un efort ca şi alţii să poată beneficia de curent, limitându-şi pur şi simplu consumul„, invită operatorul într-un comunicat difuzat pe Telegram.

Se aşteaptă ca ninsorile să continue la Kiev, un oraş cu 2,8 milioane de locuitori înainte de război, până la mijlocul săptămânii, în timp ce temperaturile sunt prognozate să se menţină sub zero grade.

Civilii din Herson fug de bombardamentele rușilor

Ucrainenii fug din Herson din cauza bombardamentelor rusești, la doar câteva săptămâni după ce au sărbătorit eliberarea orașului.

The Guardian scrie, citând Associated Press, că o coloană de camioane, dube și mașini, unele cu remorci în care transportă animale și bunuri – se întinde pe un kilometru sau mai mult la marginea orașului Herson.

Oamenii spun că nu pot rămâne în oraș.

Este trist să ne părăsim casa. Acum suntem liberi, dar trebuie să plecăm, pentru că sunt bombardamente, și sunt morți în rândul populației”, a spus Yevhen Yankov.

Svitlana Romanivna a adăugat: „Am trecut printr-un adevărat iad. Cartierul nostru ardea, era un coșmar. Totul era în flăcări”.

Emilie Fourrey , coordonatorul proiectului de urgență pentru grupul de ajutor Doctors Without Borders din Ucraina, a declarat că evacuarea a 400 de pacienți ai spitalului de psihiatrie din Herson, care este situat atât în ​​apropierea unei centrale electrice, cât și în apropierea primei linii, a început joi și urmează să continue zilele următoare.

32 de persoane ucise în regiunea Herson şi cel puţin 13 rănite în Dnipro

Cel puţin 32 de persoane din regiunea Herson au fost ucise în bombardamentele care au avut loc după retragerea forţelor ruse în urmă cu două săptămâni, conform informaţiilor furnizate sâmbătă de poliţia ucraineană, transmite Reuters.

Forţele ruse şi-au încheiat retragerea din oraşul Herson pe 11 noiembrie, după o ocupaţie de aproape nouă luni. Ele sunt poziţionate în prezent pe malul estic al Niprului, de unde bombardează în mod regulat oraşul.

Bombardamentele ruseşti zilnice distrug oraşul şi ucid locuitorii paşnici. În total, Rusia a ucis 32 de civili în regiunea Herson după retragere„, a declarat şeful Poliţiei Naţionale, Ihor Klimenko, într-o postare pe Facebook.

Mulţi oameni se evacuează pentru a căuta refugiu în regiuni mai calme ale ţării. Însă mulţi locuitori rămân în casele lor şi trebuie să le oferim cea mai mare siguranţă posibilă„, a continuat el, spunând că poliţia este din nou la datorie în regiune.

Săptămâna trecută, un înalt oficial a declarat că Ucraina va începe în curând evacuarea persoanelor care doresc să părăsească regiunea.

Klimenko a mai spus că anchetatorii au înregistrat un total de 578 de crime de război comise de trupele ruse şi complicii acestora în regiune. Moscova respinge în mod obişnuit acuzaţiile că forţele sale au comise abuzuri asupra civililor.

De asemenea, dpa informează că cel puţin 13 persoane au fost rănite sâmbătă în urma reluării atacurilor cu rachete asupra oraşului industrial ucrainean Dnipro de către forţele ruse.

Patru dintre ei sunt în spital, inclusiv un tânăr de 17 ani„, a declarat guvernatorul militar al regiunii Dnipropetrovsk, Valentin Reznicenko, pe canalul său Telegram.

Există suspiciuni că mai multe victime se află sub dărâmăturile clădirilor rezidenţiale. Potrivit autorităţilor, un total de şapte clădiri rezidenţiale au fost avariate în urma atacului, iar un depozit a fost distrus.

În afară de Dnipro, sâmbătă a mai fost atacat orăşelul Ciasiv Yar din regiunea Doneţk. În Ciasiv Yar, aflat sub control ucrainean, trei persoane au fost rănite după ce un bloc de apartamente a fost lovit, potrivit guvernatorului militar al regiunii, Pavlo Kirilenko. 

Articole asemănătoare

Back to top button