fbpx

Sandu, despre revenirea Aeroportului în gestiunea statului: Este un rezultat al luptei împotriva corupției

Revenirea Aeroportului Internațional Chișinău în gestiunea statului este un rezultat al luptei împotriva corupției, a comentat președintele Maia Sandu, anunțul făcut  de Agenția Proprietății Publice de revenire a AIC în gestiunea statului.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Această acțiune este un rezultat al luptei împotriva corupției și este un rezultat important și o dovadă că lucrurile se pot face când lumea respectă legea, inclusiv cei din sistemul judecătoresc și atunci când instituțiile de combatere a corupției sunt implicate pe deplin. Această acțiune trebuie să ne încurajeze și să mergem mai departe ca să facem dreptate și să sancționăm abuzurile și actele de corupție care au fost comise”, a declarat Maia Sandu.

Aeroportul Internațional Chișinău a trecut oficial în gestiunea statului şi este administrat de către întreprinderea de stat „Aeroportul Internațional Chișinău”, scrie mold-street.com.

„Aseară, în jurul orelor 22.00 au început procedurile de transmitere/preluare a activelor Aeroportului Internațional Chișinău, ce se aflau în concesiunea firmei Avia Invest SRL. Acestea au fost finalizate la miezul nopţii”, a precizat pentru Mold-Street.com, Alexandru Musteaţă, directorul general al Agenţiei Proprietăţii Publice (APP).

Potrivit oficialului Aeroportul Internațional Chișinău funcționează în prezent în regim normal, fără întreruperi operaționale.

Anterior premierul Dorin Recean a declarat că Aeroportul Internațional Chișinău ar putea reveni în gestiunea completă a statului până în luna mai.

Aeroportul Internațional Chișinău, a fost transmis în concesiune de Avia Invest SRL (fondată de companii din Rusia, dar de facto gestionată de oamenii lui Ilan Şor) pe 30 august 2013, pentru un termen de 49 de ani.

Operațiunile și managementul Aeroportului Internațional Chișinău au fost transferate către Avia Invest, în noiembrie 2013. Compania concesionară s-a angajat să investească în modernizarea lui circa 250 de milioane de euro.

În toamna 2019, Guvernul Sandu a dat în judecată compania și a cerut anularea contractului de concesionare, invocând încălcarea contractului.

Drept răspuns, firma Komaksavia Airport Invest Ltd din Cipru, ce deţine 95% din Avia Invest SRL, a dat în judecată Republica Moldova la Curtea de Arbitraj de la Stockholm, pretinzând despăgubiri de 855 de milioane de euro.

Pe 3 august 2022, Tribunalul arbitral al Camerei de Comerț din Stockholm (Suedia) a respins cererea Komaksavia Airport Invest Ltd îndreptată împotriva Republicii Moldova.

La finele lunii noiembrie 2022, Curtea de Apel Chișinău a decis rezilierea contractului de concesiune a Aeroportului.

Atunci, reprezentanții Avia Invest, concesionara Aeroportului Internațional Chișinău, au anunțat că decizia este una ilegală şi va fi atacată necondiționat la Curtea Supremă de Justiție .

Compania susținea că motivul rezilierii – presupusa neprezentare a unei garanții privind buna execuției a contractului – este absolut absurd și chiar ciudat.

Totodată ei acuzau autoritățile de presiuni politice asupra instanței și magistraților și atrăgeau atenția publicului și autorităților din Republica Moldova că rezilierea contractului presupune o restituire obligatorie a investițiilor făcute, care în prezent se ridică la peste 90 de milioane de euro, confirmate prin audituri internaționale și prin deciziile APP din 2013 până în 2021.

Articole asemănătoare

Back to top button