fbpx

Salariile judecătorilor și procurorilor ar putea fi dublate. Declarația ministrei Justiției

Salariile judecătorilor și procurorilor care trec exercițiul evaluării externe vor fi dublate. O spune ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, potrivit căreia la următoarea rectificare bugetară vor fi alocate fonduri în acest scop. Ministrul Justiției spune că de majorări de salarii vor beneficia și angajații organelor de autoadministrare, dar și personalul instanțelor judecătorești, notează IPN.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Ministrul Justiției dă asigurări că toți membrii CSM și CSP care au trecut pre-vetting-ul, judecătorii și procurorii care vor trece vetting-ul, dar și angajații CSM, CSP și instanțelor judecătorești vor primi salarii majorate.

„Noi la începutul primăverii am mărit cu 15% salariile judecătorilor, având în vedere și executarea parțială a hotărârii Curții Constituționale. Cu siguranță, urmează să mărim salariile la judecători și procurori, dar doar după exercițiul de pre-vetting și vetting, ca să nu trecem iar prin situația când salariile au fost majorate, iar efectele nu se văd. Acum, în cadrul exercițiului de rectificare bugetară, am depus toate eforturile și demersurile necesare ca să fie majorate salariile pentru staff-ul din cadrul CSM și CSP, pentru că ei urmează să ducă tot greul reformei pe intern. De asemenea, salariile vor crește pentru personalul din instanțele judecătorești, grefieri, asistenți și pentru toți cei care au trecut pre-vetting-ul până la ziua de azi”, a spus Veronica Mihailov-Moraru în cadrul emisiunii „Rezoomat cu Ileana Pîrgaru” de la RliveTV.

Potrivit unui studiu realizat de Centrul de Resurse Juridice, în anul 2022, judecătorii începători erau remunerați cu 2,1 salarii medii (peste 20 de mii de lei), iar judecătorii Curții Supreme de Justiție – cu 3,1 salarii medii pe economie (peste 30 de mii de lei). Ministrul Justiției spune că după ce vor trece de exercițiul evaluării externe, judecătorilor le vor fi dublate salariile.

„În cazul judecătorilor, având în vedere că a fost deja o creștere de 15%, va fi vorba de o dublare. Adică, minus 15% pentru a se ajunge la dublare. De principiu, avem această înțelegere. Acum se negociază cu Ministerul Finanțelor calculele exacte pentru salariile judecătorilor. În privința personalului, suma majorată va fi mai mică. Pentru toți cei care trec pre-vetting-ul și care vor trece vetting-ul anul următor salariile vor fi dublate. La Procuratura Anticorupție tot vor fi majorate salariile, dar întâi trebuie să treacă prin exercițiul de vetting”, a mai spus ministrul Justiției.

Ministrul Justiției spune că evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor ar urma să se finalizeze în anul 2025. Potrivit autorităților, 140 de judecători și 220 de procurori, dar și candidații la eventualele funcții vacante, care vor câștiga concursurile până în 2025, vor trece prin exercițiul evaluării externe.

Articole asemănătoare

Back to top button