fbpx

S-a născut odată cu primăvara. Compozitorul Eugen Doga împlinește astăzi 82 de ani

În casa maestrului Eugen Doga este astăzi sărbătoare. Compozitorul, laureat al Premiului Naţional și deţinător al „Ordinului Republicii”, s-a născut în cea mai senină zi a primăverii – 1 martie. Astăzi, moldoveanul care ne-a dus faima în toată lumea împlinește 82 de ani. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Eugen Doga a devenit cunoscut datorită valoroaselor lucrări în genul muzicii de estradă, de film și de teatru. A compus o simfonie, cantatele „Primăvara omenirii” și „Curcubeul alb”, muzică la spectacole de teatru, la peste 200 de proiecții cinematografice, piese instrumentale de cameră, romanțe și cântece pentru copii.

Pentru realizările sale, a fost distins cu Premiul de Stat, titlul onorific „Artist al Poporului”, cu „Ordinul Republicii”, Ordinul „Steaua României” în grad de comandor, cu Ordinul „Pentru Serviciul Credincios” (România) și „Za zaslughi pered otecestvom” (Rusia). Compozitorul este autorul celebrului vals „Gingaşa şi tandra mea fiară”, desemnat de către UNESCO drept cea de-a patra capodoperă muzicală a secolului trecut.

Articole asemănătoare

Back to top button