fbpx

Rupe audiențele, dar generează controverse: Serialul Netflix despre unul dintre cei mai notorii criminali în serie din istoria SUA

„Dahmer – Monster: The Jeffrey Dahmer Story”, noul serial-vedetă al Netflix, a atras un număr uriaș de ore de vizionare în prima sa săptămână „full” în clasamentul companiei americane de streaming însă a fost vizat și de critici pe măsură.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Dahmer – Monster a atras nu mai puțin de 299,84 de milioane de ore de vizualizare în prima săptămână în care a putut fi văzut de luni până duminică pe Netflix, performanță care îl situează pe poziția a doua în clasamentul celui mai vizionat serial în limba engleză al Netflix într-o singură săptămână, în spatele doar a îndelung așteptatului sezon 4 al Stranger Things, scrie hotnews.ro.

După cum notează și IndieWire, distincția de serial „în limba engleză” este importantă aici întrucât Squid Game, serialul sud-coreean care a făcut furori după lansarea sa în luna septembrie a anului trecut, încă este campionul general al Netflix atât în clasamentul numărului de ore de vizualizare într-o singură săptămână, cât și în bilanțurile pe 28 de zile făcute de compania americană de streaming.

Dahmer – Monster a urcat deja pe poziția a noua în clasamentul celor mai vizionate seriale în limba engleză din toate timpurile ale Netflix și este deja foarte aproape de poziția a opta, având la dispoziție mult timp să urce și mai mult în top.

Spre comparație, cu aproape 300 de milioane de ore de vizualizare Dahmer – Monster a fost cu mult în fața celui de-al doilea cel mai văzut serial al Netflix în săptămâna 26 septembrie – 2 octombrie, sezonul 5 al serialului Dinasty care i-a ținut pe clienții Netflix în fața ecranelor timp de 44,61 de ore.

În urmă cu 8 zile Dahmer – Monster: The Jeffrey Dahmer Story a șocat analiștii după ce a livrat cel mai bun rezultat în săptămâna lansării (196,2 milioane de ore de vizualizare) pentru orice serial sau film al Netflix, indiferent că ne referim la cele în limba engleză sau altele.

Controverse legate de „Dahmer – Monster”

Revista Time notează însă că criticile la adresa serialului s-au înmulțit aproape la fel de rapid precum orele de vizualizare. Criticii au pus sub semnul întrebării nevoia de a revizita povestea unui criminal în serie care a țintit bărbați tineri care au aparținut preponderent unor etnii minoritare.

O bună parte a discuției s-a învârtit în jurul a ceea ce unii numesc „rasismul sistemic” din Statele Unite care l-ar fi ajutat pe Dahmer să rămână în libertate în timp ce continua să omoare oameni.

Însă unele dintre familiile victimelor criminalului în serie s-au exprimat la rândul lor împotriva serialului Netflix, afirmând că acesta le-a retrezit amintiri traumatizante.

Unul dintre cei mai proeminenți critici ai serialului a fost Rita Isbell, sora lui Errol Lindsey, una dintre primele victime ale criminalului în serie. În 1992 Isbell a ținut un discurs emoționant în sala de judecată din partea familiilor victimelor la pronunțarea sentinței criminalului.

Discursul lui Isbell a fost recreat de Netflix pentru efectul său dramatic, ea fiind jucată în serial de actrița DaShawn Barnes.

„Cred că Netflix ar fi trebuit să întrebe dacă ne deranjează (n.r. familiile victimelor) sau nu să facă serialul. Ei nu m-au întrebat nimic. Pur și simplu l-au făcut. Dar eu nu sunt avidă după bani iar despre asta este acest serial, Netflix încercând să facă bani”, a scris ea într-un eseu publicat de jurnaliștii de la Insider.

Netflix a făcut un serial despre unul dintre cei mai notorii criminali în serie din istoria SUA

Verișorul lui Isbell s-a pronunțat de asemenea împotriva serialului Netflix într-o serie de postări care s-au viralizat pe Twitter.

„Nu spun nimănui la ce să se uite, știu că serialele despre criminali adevărați sunt uriașe acum, dar dacă chiar sunteți curioși de victime, familia mea (soții Isbell) sunt nervoși din cauza acestui serial. Este retraumatizant din nou și din nou și pentru ce? De câte filme/seriale/documentare mai avem nevoie?”, a întrebat acesta cu privire la producțiile despre Jeffrey Dahmer, unul dintre cei mai notorii criminali în serie din Statele Unite.

Supranumit de presă „Monstrul din Milwaukee” sau „Canibalul din Milwaukee”, el a ucis și dezmembrat 17 bărbați și băieți între 1978 și 1991. Multe dintre crimele sale au implicat necrofilie, canibalism și păstrarea unor părți ale trupurilor dezmembrate ca „suveniruri” sau trofee.

Deși a fost diagnosticat cu mai multe tulburări psihiatrice, medicii l-au declarat apt pentru a fi judecat.

În februarie 1992 un judecător l-a condamnat la ispășirea a 15 sentințe pe viață întrucât statul american Wisconsin în care se află orașul Milwaukee nu are pedeapsa capitală. Dahmer a murit în data de 28 noiembrie 1994 după ce a fost bătut de un alt deținut în penitenciar.

Articole asemănătoare

Back to top button