fbpx

Rezultate etapei de recenzare a Recensământului populației și locuințelor 2024

În perioada 8 aprilie-7 iulie 2024, în Republica Moldova s-a desfășurat Recensământul populației și locuințelor (RPL), activitate cu scop de producere a statisticilor oficiale privind numărul și distribuția teritorială a populației cu reședință obișnuită, structura etnică și religioasă, structura demografică și socioeconomică, precum și fondul locativ și condițiile de locuit ale persoanelor care locuiesc pe teritoriul republicii.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

RPL 2024 este primul recensământ din Republica Moldova care a fost organizat și desfășurat în format digital, datele de la populație fiind colectate prin interviu față-în-față, utilizând tablete și hărți digitale.

Biroul Național de Statistică (BNS), cu susținerea Uniunii Europene și Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), au organizat marți un eveniment dedicat finalizării lucrărilor de recenzare în cadrul Recensământului populației și locuințelor 2024.

Potrivit datelor preliminare prezentate în cadrul evenimentului, în perioada 8 aprilie-7 iulie 2024 în cadrul Recensământului populației și locuințelor au fost recenzate 2448 mii de persoane, care includ atât persoanele cu reședință obișnuită, cât și cele fără reședință obișnuită în Republica Moldova, inclusiv eventualele dublări, care vor fi identificate la etapa de procesare. Totodată, în perioada sus-menționată au fost recenzate 1655 mii de locuințe, inclusiv cele ocupate, secundare și neocupate.

Totodată, BNS va desfășura Ancheta postrecenzare în perioada 15 iulie-11 august 2024, care are drept scop evaluarea activității de recenzare, inclusiv estimarea gradului de acoperire și a erorilor de conținut a datelor. Ancheta postrecenzare se va desfășura pe baza unui chestionar, care a fost deja în proces de consultare publică.

Primele rezultate (date preliminare) de recensământ urmează să fie diseminate la sfârșitul anului 2024, după procesarea datelor, cu utilizarea surselor de date administrative, iar rezultate finale detaliate, inclusiv pe grupă de vârstă, sex, localitate etc., vor fi disponibile și publicate până la finele anului 2025.

Articole asemănătoare

Back to top button