fbpx

Republica Moldova va semna un pact de securitate și apărare cu UE. Precizările MAE

Republica Moldova și UE sunt pe cale să își aprofundeze cooperarea în domeniul apărării. „Parteneriatul de Securitate și Apărare reprezintă un aranjament politic privind cooperare sporită in sfera securității și apărării care va fi încheiat între Republica Moldova și UE în timpul apropiat, în concordanță cu obiectivele stabilite în Strategia Securității Naționale a țării noastre. UE este în proces de stabilire a unor astfel de parteneriate cu o serie de țări cu care a ajuns la un nivel mai intens de cooperare”, informează Ministerul de Externe.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit sursei, majoritatea activităților prevăzute de Parteneriat deja sunt realizate în practică, dar stabilirea Parteneriatului ne va permite să avem o bază pentru cooperare mai sistemică cu UE.

„În esență Parteneriatul va funcționa ca un aranjament-umbrelă pentru toate interacțiunile dintre Republica Moldova și UE in domeniile precum asistența UE pentru consolidarea rezilienței țării noastre, securitatea cibernetică, combaterea dezinformării, asistența pentru sectorul apărării prin intermediul Instrumentului European pentru Pace, participarea Republicii Moldova în cadrul misiunilor UE de gestionare a crizelor, management integrat al frontierelor.”, precizează MAE.

Ministerul de Externe mai menționează că în baza acestui parteneriat Republica Moldova și UE vor purta anual dialogul în domeniul securității și apărării, dar va putea stabili și dialoguri tematice pe unele domenii de interes reciproc. Documentul cu privire la Parteneriatul de Securitate și Apărare nu va avea statut de tratat internațional ci va fi bazat pe angajamente politice.

Articole asemănătoare

Back to top button