fbpx

Recomandările NDI pentru îmbunătățirea procesului electoral moldovenesc: Există provocări urgente

Republica Moldova se apropie de scrutinul prezidențial din 1 noiembrie având o capacitate demonstrată de a desfășura alegeri democratice, dar întâlnindu-se cu provocări urgente, potrivit unei analize lansate de National Democratic Institute (NDI). Observarea alegerilor din Republica Moldova scoate în evidență impactul pandemiei COVID-19 și necesitatea de a aborda îngrijorările de durată despre participare și corectitudine.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Printre acestea se numără elementele cheie ce țin de participarea deplină și informată a alegătorilor care trăiesc peste hotare și din grupurile marginalizate, a persoanelor cu dizabilități și a minorităților etnice; oferirea unui cadru corect de finanțare a campaniilor; prevenirea intimidării și coruperii alegătorilor, inclusiv acelor din regiunea transnistreană și excluderea utilizării resurselor administrative în scopuri partizane.

„Abordarea acestor chestiuni va cere eforturi concertate din partea tuturor actorilor electorali”, a spus Sir David Lidington, președinte al Royal United Services Institute: „Mai important, va fi nevoie de voința celor care dețin putere să prioritizeze progresul democratic față de câștigurile de partid”.

Raportul oferă 26 de recomandări menite să îmbunătățească procesul electoral din Moldova. Acestea includ următoarele:

■ Comisia Electorală Centrală (CEC), partidele politice și organizațiile societății civile trebuie să desfășoare educație comprehensivă a alegătorilor, referitoare la măsurile de siguranță anti-COVID. CEC trebuie să se asigure că funcționarii electorali sunt bine instruiți referitor la măsurile de siguranță și sunt dotați cu echipamente de protecție.
■ CEC, partidele politice și mijloacele de informare online trebuie să identifice metode de oferire a informației electorale credibile alegătorilor din regiunea transnistreană. Actorii politici și guvernamentali trebuie să respingă, denunțe și sancționeze orice încercări de intimidare, corupere sau manipulare a alegătorilor, inclusiv a celor din regiunea transnistreană. Pentru a exclude chiar și aparențele unor fraude, transportarea organizată a alegătorilor din regiunea transnistreană trebuie evitată. Grupurile internaționale și cele din Moldova trebuie să detașeze observatori în ziua alegerilor la secțiile de votare destinate alegătorilor din regiunea transnistreană.
■ CEC, ambasadele Moldovei și Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene trebuie să coordoneze între ei pentru a asigura că secțiile de peste hotare sunt deschise, sunt conforme cu cerințele electorale și întrunesc condițiile de siguranță.
■ Înainte de următoarele alegeri, parlamentul trebuie să adopte reforma electorală introdusă în iulie, încorporând reacțiile din partea societății civile și Comisiei de la Veneția.
■ Candidații și partidele trebuie să pledeze întru respingerea coruperii și intimidării precum și a oricărui abuz de resurse administrative. Partidele ar trebui să-i pedepsească pe cei care încalcă aceste reguli.
■ Partidele politice și candidații trebuie să evite utilizarea stereotipurilor de gen și a limbajului care divizează. Campaniile trebuie să asigure comunicarea cu comunitățile marginalizate, urmărind încorporarea chestiunilor ce îi îngrijorează în discursul politic și extinderea/diversificarea susținerii pentru ele.
■ Administrația electorală, autoritățile guvernamentale, observatorii electorali și grupurile societății civile trebuie să monitorizeze activ, să expună și să denunțe orice utilizare a discursului de ură în procesul electoral.

Articole asemănătoare

Back to top button