fbpx

R. Moldova a ridicat interdicția de export al zahărului

Comisia pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova a decis pe 31 mai, să ridice interdicția de export al zahărului, instituită pe 1 martie 2022. În acelaşi timp pentru a asigura în continuare securitatea alimentară a țării, CSE a obligat Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare să monitorizeze în baza datelor furnizate de Serviciului Vamal, fluxul de export al zahărului o dată la trei zile și va propune măsuri de intervenție, în caz de necesitate, transmite Mold-street.com.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Producţia de zahăr a fost în 2022 de două ori mai mică ca în 2021

Despre o potenţială ridicare a interdicţiei la exportul de zahăr se discuta de la începutul acestui an.

De notat că anul trecut exportul de zahăr, preparate pe bază de zahăr şi miere a scăzut cu circa 19% până la 26,45 milioane de dolari, iar importurile au crescut cu 25%, până la 23,92 milioane de dolari. În primele trei luni ale acestui an tendinţa la export s-a menţinut, dar importurile s-a majorat de circa două ori.

În acelaşi timp anul trecut recolta de sfeclă de zahăr a fost de circa două ori mai mică ca în 2021, iar producţia de zahăr tos s-a redus cu circa 52%, faţă de 2021, când au fost produse circa 102.500 tone, dublu faţă de 2020.

Ce stocuri de zahăr sunt în ţară autorităţile nu au comunicat.

În 2022, zahărul s-a scumpit pe piaţa moldovenească cu circa 55,7%

Datele statitice arată că anul trecut, zahărul s-a scumpit pe piaţa moldovenească cu circa 55,7%, fiind pe locul trei la scumpire între produsele alimentare, după legume şi ouă. În acest an preţurile sunt stabile şi au înregistrat o creştere cu doar 2% în primele patru luni.

Ucraina impune restricţii la exportul de zahăr pentru trei luni

Pe de altă parte Guvernul ucrainean decis pe 30 mai, să restricționeze temporar exportul de zahăr din Ucraina, în perioada 5 iunie – 15 septembrie.

Ministerul ucrainean al Economiei a motivat decizia prin necesitatea de a evita penuria și creșterea prețurilor pe piața internă.

„Conform autorităților vamale, la sfârșitul săptămânii trecute au fost exportate peste 350.000 de tone de zahăr și produse din zahăr, ceea ce reprezintă 95% din exportul prognozat pentru anul de comercializare 2022/2023. Având în vedere aceste tarife, volumul potențial al exporturilor, a fost deja folosit în proporţie de aproape 100%”, se spune în comunicatul Ministerului Economiei.

Instituţia a specificat că vara în Ucraina, consumul de zahăr crește, prin urmare, pentru a evita penuria și creșterea prețurilor pe piața internă, guvernul a decis să interzică temporar exporturile.

Totodată, datele statistice ucrainene arată că în sezonul 2022/2023, ținând cont de producția în valoare de 1,29 milioane tone zahăr şi stocurile de tranziție, pe piaţă se atestau circa 1,78 milioane tone de zahăr.

Consumul este estimat la 1,01 milioane tone, respectiv nu ar urma să se atestă un deficit, chiar şi ca rezultat al exporturilor ,asive înregistrate în ultima perioadă.

Anterior, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură a raportat că, în aprilie, prețurile alimentelor mondiale au crescut pentru prima dată într-un an, în principal din cauza prețurilor mai mari la zahăr și carne.

Articole asemănătoare

Back to top button