fbpx

Psiholog, despre cum să recunoaștem tulburările de comportament alimentar la adolescenți

Crina Țîcu este psiholog în cadrul Youth Klinic – rețeaua națională de Centre de Sănătate Prietenoase Tinerilor. Ea ne-a povestit despre tulburările de comportament alimentar la adolescenți, cum acestea pot fi identificate și ce trebuie să facem ca să le preîntâmpinăm.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În adolescență, din dorința de a fi parte a găștii și în rând cu prietenii sau colegii tăi, riști la un moment dat să adopți obișnuințele lor, inclusiv pe cele alimentare. La fel, ai putea să dorești să atingi aspectul expus de influencerii pe care-i urmărești în social media. Înainte de a face unele alegeri, este bine să cântărești ce consecințe pot avea aceste decizii asupra vieții tale. Definirea valorii personale doar în funcție de părerea celor din jur îți poate cauza stări emoționale dificile, fiind gata să faci orice pentru a fi acceptat sau a corespunde unei normalități impuse de alții.

Ce reprezintă tulburările de comportament alimentar?

Tulburările de comportament alimentar se caracterizează prin niște obiceiuri alimentare disfuncționale, având ca rezultat consumul necorespunzător al hranei (sau în cantitate prea mică, sau prea mare). Aceste tulburări pot afecta sănătatea fizică și emoțională a adolescenților. Trei dintre cele mai cunoscute tulburări alimentare la adolescenți sunt anorexia nervoasă, bulimia nervoasă și alimentația compulsivă (binge eating).

Cum și de unde apare Anorexia nervoasă?

Din punct de vedere psihologic, factorii care pot crește vulnerabilitatea la anorexia nervoasă sunt: idealurile sau modelele de frumusețe promovate în societate, conflictele cu părinții sau cu colegii/ prietenii, experiența trecută a unui eveniment traumatic, un istoric de abuz sau prezența unei alte tulburări (cum ar fi depresia sau o tulburare de personalitate). De asemenea, factorii genetici pot crea o vulnerabilitate către anorexie, dar nu sunt singurii care contribuie la dezvoltarea ei. Anorexia nervoasă se manifestă prin faptul că îți vezi propriul corp într-un mod perturbat, adică continui să te consideri gras, chiar și atunci când ai pierdut deja foarte mult din greutate.

Cum să recunoști semnele anorexiei nervoase?

Cea mai evidentă schimbare fizică este pierderea semnificativă în greutate. Odată cu pierderea în greutate au loc și modificări la nivelul organismului, precum oboseala, probleme de somn, uscarea pielii, înrăutățirea stării părului, deteriorarea danturii, încetinirea ritmului cardiac, scăderea tensiunii, la fete – încetarea menstruației. De asemenea, sunt afectate atenția, memoria, capacitatea de luare a deciziilor și de rezolvare a problemelor.

Cel mai des, adolescenții cu anorexie nervoasă sunt preocupați de etichetele produselor alimentare, diete, exerciții. Pot combina în mod ciudat alimentele sau le pot tăia în bucățele mici pe farfurie, sau își pot pune mâncarea într-un vas mic, pentru a evita să consume multe calorii; În pofida oboselii cauzate de aportul caloric redus din hrană, ei devin foarte activi, pot face exerciții fizice până la epuizare. În timp ce unii adolescenți cu anorexie se abțin să nu mănânce, alții folosesc laxative, diuretice pentru a pierde mai mult în greutate.

Cum și de unde apare Bulimia nervoasă?

La bază stau, iarăși, anumite stări interioare negative: o imagine negativă a propriei persoane, conflicte în familie, anumite experiențe traumatizante, trăite în trecut sau prezent, stările depresive, tulburările de anxietate… Sa dovedit că experiența mai multor cure de slăbire adesea poate provoca ulterior bulimia nervoasă.

Cum să recunoști Bulimia Nervoasă?

Totul începe de la o nemulțumire față de propriul corp și față de propria greutate. Chiar dacă te strădui să păstrezi o greutate normală, nu reușești, deci apar fluctuații în greutatea ta corporală. Mănânci pe ascuns sau mergi la baie după mese pentru a vomita ceea ce ai mâncat.

Poți simți o senzație de lipsă de control asupra comportamentului tău, când nu te poți opri din mâncat, ingerând într-o scurtă perioadă de timp cantități de alimente care depășesc cu mult cantitatea pe care majoritatea oamenilor ar consuma-o în aceeași perioadă de timp. Ca mai apoi să îți provoci vomă sau să faci exerciții fizice istovitoare….pentru a „te curăța” de tot ce ai mâncat.

Cum și de unde apare mâncatul compulsiv?

În mare parte, mâncatul compulsiv poate apărea de la stres. Ai tendința de a „liniști” anumite emoții copleșitoare, intense, incontrolabile prin intermediul mâncării și nici nu-ți dai seama, la un moment dat, cât de mult ai mâncat.

Cum să recunoști mâncatul compulsiv?

Simți că nu te poți opri din mâncat sau nu poți controla tipul și cantitatea alimentelor consumate. Și astfel de episoade se întâmplă tot mai des. Începi să mănânci mult mai rapid decât în mod normal și continui să mănânci până la disconfortul intens, cauzat de senzația de „prea plin”. Iar toate aceste episoade îți cauzează vinovăție și dezgust față de propria persoană.

Tinerii trebuie să cunoască cum să aibă grijă de sănătatea lor în perioada adolescenței. Anume această perioadă este foarte importantă în ceea ce privește dezvoltarea corpului și formarea personalității acestora.

Sănătatea, energia, aspectul fizic și dispoziția depind de modul în care tinerii se alimentează. Alegeți să mâncați echilibrat și sănătos.
***
Campania „Mănâncă sănătos” este parte a unui proiect UNICEF, implementată de A. O. „Sănătate pentru tineri” și Centrul de Resurse la nivel național în servicii de sănătate prietenoase tinerilor „Neovita”, în parteneriat cu Ministerul Sănătății din Republica Moldova și Primăria Municipiului Chișinău

Articole asemănătoare

Back to top button