fbpx

Proteste de amploare în Spania: 45.000 de oameni au ieșit în stradă după ce Guvernul oferit Cataloniei o ofertă de negocieri

Aproximativ 45.000 de spanioli au protestat astăzi la Madrid față de planurile Guvernului de a reduce tensiunile în regiunea Catalonia. Partidul Popular și Ciudadanos au solicitat organizarea protestelor după decizia premierului Pedro Sanchez de a oferi Cataloniei o șansă la negocieri.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Prim-ministrul Pedro Sánchez provine din Partidul Muncitorilor Socialiști din Spania, formațiune politică de stânga care s-a poziţionat, de la bun început, în favoarea dialogului, dând vina pe predecesorii săi pentru criza referendumului de independență din 2017.

Opoziția consideră că oferta de negocieri reprezintă o trădare a intereselor țării, iar administrația catalonă a respins ideea. Grupurile de extremă-dreapta, inclusiv partidul Vox, participă la proteste cu sloganul „Pentru Spania unită. Alegeri acum!”, transmite presa străină.

După desfășurarea referendumului din 2017, Catalonia a fost guvernată direct de Madrid timp de 7 luni. Ulterior, regiunii i s-a permis să-şi numească un lider propriu, cu care prim-ministrul spaniol a vrut să negocieze.

Referendumul din 2017 a fost declarat ilegal întrucât a încălcat prevederile Constituţiei Spaniei, document votat în 1978 de 90% dintre locuitorii Cataloniei.

Articole asemănătoare

Back to top button