fbpx

Promovarea societății civile și a dialogului interetnic în Moldova este esențială: Ce soluții au găsit participanții unui dialog regional, marca IPRE?

Institutul pentru Politici Europene de la Berlin (IEP), în parteneriat cu Institutul pentru Politici şi Reforme Europene (IPRE) şi Institutul pentru Inițiative Strategice (IPIS), a organizat în perioada 24-25 mai curent al doilea eveniment în format de dialog regional din cadrul proiectului „Promovarea societății civile și dialogului interetnic în Republica Moldova în contextul procesului de asociere cu UE (CIVID)”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

La eveniment au participat 40 de participanți din diferite regiuni ale Republicii Moldova, reprezentanți ai diferitor etnii, tineri, experți ai societății civile, mediului academic și de afaceri, precum și reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale. Aceștia au discutat despre consolidarea dialogului între grupurile etnice și identificarea soluțiilor practice în diverse domenii precum: educația; dezvoltarea socială și economică; mass-media; Acordul de Asociere cu RM-UE.

În deschiderea evenimentului, s-a pus în discuție importanța coeziunii sociale și problemele cu care se confruntă etniile din Moldova, aportul pe care îl pot aduce etniile în consolidarea unui stat puternic, rolul autorităților în îmbunătățire acestor relații, dar au fost prezentate și rezultatele unui studiu, care demonstrează intoleranța față de unele grupuri etnice.

În cea de a doua zi a evenimentului, participanții au fost divizați în patru grupuri, care timp de o oră au căutat soluții și recomandări pentru una din cele patru tematici, propuse la început.

Iată unele din cele mai importante concluzii ale dezbaterilor:

Pentru a schimba situația în domeniul educației, trebuie implimentare: asigurarea unei diversități lingvistice; introducerea în curricula școlară a istoriei etniilor care locuiesc pe teritoriul Moldovei; introducerea sistemului de educație multilingvă; îmbunătățirea formării cadrelor didactice; crearea unui fond de promovare a limbii de stat; inițierea unui laborator de testare a manualelor de predare a limbii române în școlile alolingve;

La nivel socio-economic, este necesar de implementat: creșterea responsabilităților și a conduitei profesionale; introducerea modului privind drepturile omului; există necesitatea creării campaniilor de informare și sensibilizare; crearea mecanismelor de sesizare; dezvoltarea unor programe targetate pentru etnii;

În domeniul mass-media sunt necesare elaborarea unor mecanisme pentru reducerea fenomenului hate speech, dezvoltarea mass-media alternative (ex. Vlogging), dezvoltarea contentului de calitate și a mecanismelor de reducere a știrilor false, precum și elaborarea unui ghid deontologic pentru mass-media.

Pentru schimbarea percepției privind rolul Acordului de Asociere UE-RM sunt necesare: îmbunătățirea procesului de implementare a Acordului; creșterea gradului de conștientizare în rândul cetățenilor privind beneficiile colaborării cu UE; organizarea sesiunilor privind avantajele Acordului de Asociere; deschiderea centrelor de informare în toate raioanele din țară; facilitarea legăturilor între diferite etnii pe modelul „People to people”; abilitarea actorilor locali.

Menționăm că evenimentul face parte din proiectul CIVID și a fost realizat cu susținerea Oficiului Federal pentru Afaceri Externe al Germaniei. A început în iulie 2018, va dura 12 luni şi are drept obiectiv îmbunătățirea armoniei sociale la nivel regional prin încurajarea discursului public și elaborarea propunerilor de politici publice referitor la integrarea grupurilor etnice.

Articole asemănătoare

Back to top button