fbpx

Primele declarații ale lui Stoianoglo și reacția Ministerului Justiției, după ce CtEDO a decis că RM va trebui să-i plătească despăgubiri morale

„Nu am urmărit scopul de a câștiga ceva de la stat. Suma este foarte modestă.” Este reacția lui Alexandru Stoianoglo, fost procuror general, după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a decis că Republica Moldova va trebui să-i achite suma de 3 600 de euro drept prejudiciu moral.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit lui, conducerea Republicii Moldova trebuie să găsească o soluție, pentru a implementa hotărârea Curții Europene pentru Drepturile Omului (CtEDO).

Pentru noi este important recunoașterea încălcării dreptului nostru și recunoașterea demnității noastre. Nu am urmărit scopul obținerii de bani. Dar dacă după decizia respectivă nu găsim o soluție amiabilă cu guvernarea actualul, atunci depunem toate eforturile pentru a încasa de la stat și prejudiciu moral, și prejudiciu material”, a declarat Alexandr Stoianoglo.

Și Ministerul Justiției a venit cu o reacție în care menționează că „Bazându-se pe Articolul 6 § 1 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, reclamantul s-a plâns în fața Curții de faptul că nu a avut acces la o instanță de judecată pentru a contesta suspendarea sa din funcție. La fel, invocând Articolul 13 din Convenție, el s-a mai plâns de lipsa unui remediu eficient la nivel național, prin care să conteste suspendarea sa din funcție”.

„Menționăm că hotărârea devine definitivă la trei luni din momentul publicării acesteia. Ulterior, în cadrul procedurii de executare, urmează a fi implementate măsuri de ordin individual, prin achitarea despăgubirilor pentru prejudiciul moral cauzat reclamantului.”, se mai arată în mesajul instituției.

Ministerul Justiției a subliniat, de asemenea, că recent au fost introduse modificări la Legea cu privire la Procuratură pentru a revizui mecanismul de suspendare a Procurorului General din funcție și pentru a preveni astfel de situații în viitor.

Amintim că CtEDO a dat dreptate procurorului general demis, Alexandr Stoianoglo, și a obligat Republica Moldova să-i achite 3600 de euro ca prejudiciu moral. Decizia a fost pronunțată marți, 24 octombrie.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a constatat că Republica Moldova a încălcat articolul 6 al Convenției Europene pentru Drepturile Omului, paragraful 1, care se referă la dreptul la un proces echitabil și accesul la instanța de judecată.

Potrivit deciziei, Republica Moldova a fost obligată să-i achite lui, Alexandr Stoianoglo, în termen de trei luni de la data la care hotărârea devine definitivă, în conformitate cu articolul 44 § 2 din Convenție, 3.600 EUR.

Articole asemănătoare

Back to top button