fbpx

Primăria Chișinău va aloca 1 milion de lei pentru măsuri de combatere a ambroziei

Primăria municipiului Chișinău informează că pe parcursul anului curent se prevede intervenția serviciilor de profil pentru combaterea ambroziei pe o suprafață de 68 de hectare de pe teritoriul municipiului.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În acest scop, în bugetul pentru anul 2023, au fost prevăzuți 1 000 000 de lei, inclusiv pentru achiziționare de produse chimice. Serviciile municipale își propun să asigure măsurile necesare prin metode mecanice (cosit) și chimice (cu erbicide).

Potrivit lui Tudor Gârbu, administrator interimar al Întreprinderii Municipale „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi”, în ultimii trei ani, suprafața de intervenție pentru combaterea ambroziei, este în creștere, de la 60 de hectare în anul 2020, la 68 de hectare – în prezent.

Responsabilul a mai precizat că pentru a stopa răspândirea plantei sunt necesare intervenții complexe, atât pe teritoriul orașului, cât și la periferii. Totodată, este important ca activitățile de profil să fie realizate la începutul perioadei de vegetație.

Întreprinderea Municipală „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi” a lansat deja un concurs public pentru achiziționarea preparatelor chimice necesare pentru combaterea plantei.

Polenul acestei plante este considerat un alergen foarte agresiv cu impact negativ asupra sănătăţii populaţiei. O singură plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăunțe de polen și până la 30 000 de semințe, care își păstrează calitățile germinative timp de 40 de ani.

Perioada de polenizare a acestei plante începe la sfârşitul lunii iunie, cu un vârf al concentraţiei de polen în aer în a doua jumătate a lunii august şi se întinde până în octombrie. Pe durata zilei, polenul de ambrozie se ridică în aer de la răsăritul soarelui, concentraţia atinge maximul zilei la amiază, minimul fiind după ploaie şi noaptea.

Articole asemănătoare

Back to top button