fbpx

#PrimaDată. Ei așteaptă să-ți spună „mamă și/sau tată”. Ce trebuie să știi dacă vrei să adopți primul tău copilaș?

Un copil poate fi considerată cea mai frumoasă experiență pentru o familie. Acesta aduce fericire în sufletul părinților și poate deseori salva o căsnicie. Dacă unii micuți au norocul de a avea cui să-i spună „mamă și/sau tată”, alții pot aștepta ani în șir pentru a rosti aceste cuvinte.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Cei care decid să adopte un copil, cu siguranță, trec prin zeci de emoții și senzații, făcând sute de planuri pentru viitorul noului membru. Așadar, ZUGO a decis să vă informeze care sunt principalii pași de care trebuie să duceți cont dacă vreți să înfiați un copil.

Condițiile adopției:

Vârsta de 18 ani pentru cel adoptat. Poate fi adoptată persoana care nu a atins vârsta de 18 ani;

Capacitate deplină de exercițiu. Adopţia este permisă numai persoanelor care au capacitate deplină de exerciţiu;

Vârsta de 25 de ani pentru adoptator. Poate să adopte persoana care a atins vârsta de 25 de ani (este suficient doar unul dintre părinți să aibă împlinită această vârstă) şi este cu cel puţin 18 ani mai în vârstă decât cel pe care doresc să-l adopte, dar nu cu mai mult de 48 de ani;

Căsătoriți de cel puțin 3 ani. Această condiție este limitativă pentru cuplurile căsătorite care doresc să adopte un copil, pentru a fi asigurată stabilitatea pentru copilul ce urmează a fi înfiat;

Garanțiile morale și condițiile materiale. Persoanele care duc un mod de viață imoral, nu vor putea primi încunviințarea adopției;

Ultimii 3 ani trăiți în Moldova pentru cetățeni străini și apatrizi. Cetăţenii străini şi apatrizii cu domiciliul în Republica Moldova pot adopta copii, conform procedurii de adopţie naţională, dacă domiciliază în Republica Moldova de cel puţin 3 ani până la depunerea cererii de adopţie.

Foto: Libertatea Cuvântului (Cernăuți)

Nu pot adopta copii persoanele:

– decăzute din drepturile părinteşti;

– a căror stare de sănătate nu le permite îndeplinirea corespunzătoare a obligaţiilor şi responsabilităţilor privind creşterea şi educarea copiilor;

– care se eschivează de la exercitarea obligaţiilor părinteşti, inclusiv de la plata pensiei de întreţinere a copiilor biologici;

– care au adoptat anterior copii, însă nu şi-au exercitat corespunzător obligaţiile părinteşti;

– eliberați de obligaţiile de tutore sau de curator din cauza îndeplinirii necorespunzătoare a obligaţiilor;

– care au prezentat documente sau informaţii false pentru încuviinţarea adopţiei;

– care au fost condamnate pentru săvârşirea unor infracţiuni intenţionate: contra vieţii şi sănătăţii persoanei; contra libertăţii, cinstei şi demnităţii persoanei; referitoare la viaţa sexuală; contra familiei şi copiilor.

Pentru a afla toate detaliile legate de procesul de adopție, care este unul complex și trebuie îndeplinit ca atare, consultați Direcţia municipală pentru protecţia drepturilor copilului Chişinău.

Foto: stiripentruviata.ro

Cei care au trecut prin această experiență împărtășesc cu drag amintirile create, dar și despre cât de greu a fost întregul proces de adopție.

„Nu era problema în faptul că nu puteam face copii și, deși deja aveam o fetiță, născută de mine, am simțit dorința de a înfia. Când am fost la orfelinat și i-am văzut fața micuță a celui care urma să-mi devină fiu, nu am putut rezista și am simțit că este sufletul de care vreau să am grijă și care să-mi facă viața mai frumoasă, așa cum și eu doream – să-i ofer o copilărie dulce”, a spus Zinaida pentru ZUGO.

„Întreg procesul a fost un calvar, pentru că erau necesare o mulțime de acte, controale, se făceau numeroase verificări. Ca să te pornești să înfiezi un copil, trebuie în primul rând să fii gata pentru un proces îndelungat și greu. Totuși, când vezi zâmbetul micuților de la orfelinat, îți este greu să-ți schimbi decizia”, ne-a mărturisit Vitalie.

ZUGO vă urează mult succes și o familie fericită!

Articole asemănătoare

Back to top button