#PrimaDată. Ai grijă de sănătatea şi blănița lor. Ce trebuie să ştii când faci prima băiță animăluţului tău?
Blândețea şi dragostea lui/a ei trebuie meritată şi răsplătită. Un animăluț nu este o jucărie, ci un suflet ce trebuie îngrijit. De aceea, ZUGO a decis să te informeze de ce trebuie să ţii cont când faci prima băiţă animăluţului tău.
În primul rând, urmează acești pași, pentru ca procesul întreg să decurgă bine:
1. Pregătirea animăluțului pentru baie
Aici este vorba de tăierea gheruțelor, să ai grijă ca atmosfera în care se află să fie una relaxantă, dar și pierierea blăniței.
2. Pregătirea ta
Oricât de docil și dulce este în mod normal, poate deveni foarte iritat dacă nu îi place sa i se facă baie. Așă că fii pregatit/ă pentru orice reacție din partea lui și pastrează-ți calmul.
3. Pregătirea băii
Înainte de a-ți aduce animăluțul în baie, să ai totul pregătit: cădița, șampon, prosoape, astfel încât să ai la îndemână tot ceea ce vei folosi în timpul îmbăierii.
4. Cădița
Se recomandă o cădiță pentru îmbăiere, dar poți folosi și chiuveta, cada sau chiar un lighean mare din plastic. Este, însă, recomandat să acoperi suprafața pe care va sta animăluțul cu un covoraș de cauciuc sau un prosop. Astfel, vei evita sa creezi panica lui în cazul în care va simți că alunecă.
Apa din cădiță trebuie să aiba o adâncime de 8-14 cm și să fie caldă, puțin mai ridicată decât temperatura corpului. Introdu cu grijă animăluțul și lasă-l puțin să se acomodeze cu apa. Nu uita să îl mângâi.
5. Șamponare
Șamponul se pune pe blaniță doar după ce aceasta este complet udă până la piele. Ai grijă ca apa și șamponul să nu atingă ochii, nasul, gura și urechile. După ce masajul a fost finalizat, e timpul sa îndepărtezi șamponul din blăniță.
6. Uscare
Imediat cum ai terminat băița, acoperă-l cu un prosop mare, tamponând și masând blănița. După ce ai terminat, acoperă-l cu un alt prosop. În funcție de toleranță, poți chiar folosi uscătorul de păr la o viteză mică.
ZUGO a întrebat și pe cei care au acasă un ghemotoc de fericire, cum a fost prima experiență în care au făcut băiță animăluțului.
„Sigur că prima băiță a fost cu frică, voia și să fugă. Dar după ce a căzut în lac, baia era și mai complicat de făcut. Era iarnă, ianuarie și lacul era înghețat, ne plimbam pe mal și s-a apropiat și a sărit, într-o secundă s-a dus sub apă. M-am speriat că nu reușeam să îl găsesc, într-un final și-a scos capul din apă.
Iar după asta mi-a fost greu să-i fac baie, de fiecare dată când vedea că deschidem robinetul, fugea și se ascundea. Am și un halat cu care mă îmbrăcăm special pentru ai face baie lui. În schimb, după îl înfășuram într-o pătură și stătea cuminte. Acum deja s-a obișnuit, dar mai hârâie câteodată. În schimb, după aleargă prin toată casa cu o viteză nebună”, ne mărturisește Natalia Prodan.
„Dacî câinele e mic, atunci procesul decurge destul de ușor, până se deprinde. Am avut un câine mare caucazian, iar acela era greu de spălat, el fiind mare îi trebuia și multă apă, dar stătea cât de cât”, a spus Nicolae Lucașenco.
„Pisoiașul meu l-am primit cadou chiar de ziua mea de naștere. Credeam că va fi foarte liniștit la prima băiță și, deși m-am informat despre cum va fi prima dată, tot mi-a fost puțin greu. Însă, cu multă afecțiune, am reușit să-i ofer liniștea de care avea nevoie. În familie avem și un purceluș de guineea, este simplu cu el, pentru că este calm și îi place mult apa caldă”, a spus Lilea Cebotari.
Foto: arhivă personală