fbpx

Prim-ministru: Guvernul va compensa facturile la gaz, energia electrică și cea termică pentru cetățeni

Guvernul va compensa, și în acest an, facturile la gazele naturale, precum și la energia electrică și cea termică. Asigurarea vine din partea prim-ministrei Natalia Gavrilița. Potrivit ei, membrii Cabinetului de miniștri deja lucrează la un nou mecanism de compensare a facturilor. Noul mecanism, spune Gavrilița, va fi „mai țintit” și va avea la bază datele veniturilor și al consumului de energie a gospodăriei.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Lucrăm la un mecanism de compensarea pentru energia termică, energia electrică și gaze naturale. Va fi un program mai țintit decât ajutorul din factură, așa cum a fost anul trecut, pentru că se va baza pe datele veniturilor și consumului de energie a gospodăriei”, a precizat Natalia Gavrilița într-o conferință de presă, citată de newsmaker.md.

Potrivit prim-ministrei, Guvernul va propune, în afară de asta, și un program privind asigurarea cu lemne a gospodăriilor în perioada rece a anului.  „Știu că asta este acum o problemă. Vom face o analiză și vom rezolva, pentru ca oamenii să aibă și lemne pentru perioada rece a anului”, a mai menționat prim-ministra.

De menționat că, Termoelectrica a solicitat astăzi, 6 iulie, ajustarea prețului pentru energia electrică și a tarifului pentru energia termică livrată consumatorilor pentru anul 2022. Reprezentanții companiei argumentează scumpirea prin majorarea prețului pentru furnizarea gazelor naturale, dar și cheltuielile pe care trebuie să le suporte. Astfel, dacă ANRE va accepta cererea Termoelectrica, agentul termic livrat în municipiul Chişinău s-ar putea scumpi cu 200 de lei – de la 2169 lei pentru o Gcal, până la 2382 lei pentru o Gcal, în timp ce energia electrică livrată de Termoelectrica s-ar putea scumpi cu 35 de bani – până la 369, 51 bani pentru 1 kWh.

Pe 2 iulie, Moldovagaz a solicitat ANRE să aprobe majorarea cu 45% a tarifului mediu la gazele naturale pentru consumatorii finali. Dacă ANRE va da curs solicitării Moldovagaz, moldovenii vor achita, din 1 iulie, 23 de lei și 57 de bani, fără TVA, pentru un metru cub de gaze naturale consumate.

Articole asemănătoare

Back to top button