fbpx

Preşedintele Camerei Deputaţilor din România: Cu fiecare pod construit cu România, veți ridica un zid și mai mare în fața Rusiei

Marcel Ciolacu a participat, luni, la festivitatea de dezvelire a busturilor lui Alexandru Marghiloman (n. red. – prim-ministru al guvernului României în 1918) și Ion Inculeț (lider al Republicii Democratice Moldovenești care s-a unit cu România în 1918) în localitatea Ialoveni din Republica Moldova. Șeful PSD a spus că „lucrurile care ne unesc cu adevărat sunt cele la nivel de simbol, iar cu fiecare pod pe care îl veţi construi cu România veţi ridica un zid şi mai mare în faţa Rusiei”, transmite Digi24.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Din 1812, când Basarabia a fost smulsă cu forţa din trupul Moldovei, generaţii întregi au trăit şi au murit pe ambele maluri ale Prutului cu unirea în suflet. Au fost lungi perioade lipsite de speranţă. Chiar la începutul lui 1918, pentru cauza unirii părea că istoria se termină acolo şi atunci, odată pentru totdeauna, dar au fost oameni luminoşi care au continuat să lupte şi care au folosit inteligent oportunităţile oferite de vremuri pentru a-şi urma obiectivul suprem.

Pe doi dintre ei îi cinstim astăzi cu mare bucurie. Alexandru Marghiloman şi Ion Inculeţ sunt cei doi artizani ai Unirii Basarabiei cu România acum 105 ani: doi mari oameni politici, doi patrioţi români, un buzoian şi un ialovean. Şi când spun asta nu pot să nu mă gândesc cu emoţie că astăzi, la peste o sută de ani distanţă, Buzăul este înfrăţit cu Ialoveni.

De aceea, daţi-mi voie să îi felicit pe domnul primar Constantin Toma şi pe domnul preşedinte al Consiliului Raional Ialoveni, Mihai Silistraru, pentru ideea înfiinţării acestui grup statuar, dar şi pe sculptorul Ciprian Dominoschi pentru toată munca depusă în realizarea sa”, a precizat liderul PSD.

„Astăzi, după 105 ani, sunt aici ca să vă spun clar şi răspicat că nimic nu s-a schimbat! România va fi acolo unde o cheamă datoria şi vocea sângelui. România va apăra suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova! Toţi decidenţii de la Bucureşti şi eu personal nu vom avea linişte până când trupul acestei ţări nu se va vindeca definitiv de boala rusească”, a mai spus Ciolacu.

„Mă bucur să văd că Republica Moldova face în fiecare zi şi ceas de ceas paşi hotărâţi şi fermi în direcţia României, adică în direcţia unui spaţiu de civilizaţie şi securitate occidental. Revenirea limbii române ca limbă oficială este nu doar o victorie a românismului, ci şi un act de curaj necesar. Ştiu că încă sunt voci care vă picură în urechi că nu aţi luat decizia bună.

Eu vă spun că sunt aceleaşi voci care vă spun că limba rusă este cea care «pacifică» şi «armonizează». Adevărul este unul singur: astăzi, Republica Moldova a adoptat la nivel de stat una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene. Cu alte cuvinte, a vorbi româna astăzi înseamnă a susţine valorile europene. În definitiv, a vorbi româna înseamnă a fi occidental! Să fiţi mândri de acest lucru!”, a mai spus Ciolacu.

„Am văzut că şi aici au fost diferiţi oameni care au contestat cedarea cu titlu gratuit a clădirii fostului Seminar Teologic din perioada interbelică. Eu vă spun că aici discuţia este dincolo de nişte clădiri. Este vorba de simboluri, este vorba de dreptate şi de o reparaţie istorică şi morală faţă de singura Biserică care se opune Patriarhiei Moscovei. Mitropolia Basarabiei a fost jefuită de sovietici, iar ceea ce dumneavoastră faceţi astăzi este un act de dreptate pentru care vă mulţumesc în mod deosebit!”, a subliniat el.

Potrivit lui Ciolacu, „acestea sunt lucrurile importante care ne apropie”.

„Sigur, ajutoarele materiale sunt importante: curentul, gazele şi sprijinul financiar. Dar lucrurile care ne unesc cu adevărat sunt cele la nivel de simbol, iar cu fiecare pod pe care îl veţi construi cu România veţi ridica un zid şi mai mare în faţa Rusiei!

Spun asta pentru că de la înaintaşii noştri, Alexandru Marghiloman şi Ion Inculeţ, am învăţat un lucru extrem de important, şi anume că nu contează pe care mal al Prutului te naşti, atunci când inima ta bate româneşte. Eu sunt buzoian, dar sunt român. Voi sunteţi basarabeni, dar sunteţi români, şi împreună ne apărăm pământul, neamul şi istoria!”, a continuat el.

Articole asemănătoare

Back to top button