fbpx

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, își sărbătorește ziua de naștere

Președinta Republicii Moldova este omagiată astăzi, 24 mai! Maia Sandu împlinește vârsta de 51 de ani. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Maia Sandu s-a născut în data de 24 mai 1972 în satul Risipeni, raionul Fălești. Președinta țării este de profesie economist, iar între anii 2009 – 2010 a studiat la Harvard Kennedy School of Government, unde a obținut titlul de master în administrație publică. Timp de doi ani a fost consilier al directorului executiv la Banca Mondială.

A fost ministru al Educației din 2012 până în 2015, iar din iunie 2019 până în noiembrie același, Maia Sandu a fost premier al țării. Este prima femeie președinte pe care a avut-o vreodată R. Moldova.

A fost decorată cu distincţia „Gloria Muncii” (2014), în semn de înaltă apreciere pentru contribuţia la promovarea reformelor bazate pe valorile şi standardele europene, pentru merite deosebite în asigurarea negocierii, semnării şi ratificării Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, aportul la liberalizarea regimului de vize cu statele membre ale UE şi ale spaţiului Schengen şi activitate intensă în vederea sporirii prestigiului ţării pe plan internaţional.

În semn de recunoaştere a asumării unei abordări raţionale şi sistemice în eforturile de a îmbunătăţi calitatea educaţiei, a câştigat Premiul pentru Leadership în Responsabilitate Socială pentru regiunea Europa şi Asia Centrală, decernat de Parteneriatul Global pentru Responsabilitate Socială (2015).

În anul 2021 a fost decorată de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cu Ordinul de gradul I al „Cneazului Iaroslav cel Înţelept”.

Articole asemănătoare

Back to top button