fbpx

Premierul Lituaniei, despre războiul hibrid al Rusiei: „Niciodată nu a luat o anvergură atât de mare”

Lituania rămâne un partener de încredere al Republicii Moldova pe calea integrării europene și este pregătită să ofere în continuare întreaga sa expertiză și asistență tehnică pentru implementarea reformelor și diversificarea sectorului energetic. Declarația a fost făcută de premierul lituanian, Gintautas Paluckas, aflat în vizită oficială la Chișinău, în cadrul unei conferințe de presă susținute alături de omologul său moldovean, Dorin Recean. Potrivit lui Paluckas, autoritățile de la Vilnius vor menține Republica Moldova ca prioritate pe agenda guvernamentală. Totodată, premierul Lituaniei avertizează că atacurile hibride și dezinformarea orchestrată de Federația Rusă asupra democrațiilor europene nu au avut niciodată o anvergură atât de mare.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Vom oferi sprijin al experților pentru calea de integrare a Republicii Moldova și suntem pregătiți să extindem și mai mult expertiza și asistența tehnică oferită. Astăzi am discutat noi domenii de cooperare practică, inclusiv sectorul energetic, comunicare strategică, reziliența cibernetică, dar și sprijin pentru societate civilă. Lituania este pregătită să contribuie experiența în contracararea amenințărilor hibride, dar să oferim și sprijin material”, a subliniat Paluckas.

De asemenea, premierul lituanian a atras atenția că influențele maligne devin tot mai agresive, iar țările europene trebuie să conștientizeze pericolul și să acționeze solidar.

„Democrațiile în toată Europa sunt supuse unor atacuri astăzi. Unele state, inclusiv Rusia, încearcă să influențeze alegerile, să influențeze societățile noastre, modul de gândire, mentalitatea societăților noastre, folosind instrumente de propagandă, minciuni, tehnologii – și noi vedem acest lucru clar. Acest lucru s-a întâmplat și anterior, însă niciodată nu a luat o anvergură atât de mare”, a declarat Paluckas.

Iar premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, crede că trebuie să avem încredere în cetățeni și în puterea democrației de a rezista acestor presiuni externe:

„Trebuie să avem încredere în cetățenii noștri că vor face o alegere corectă, o alegere în interesul prosperității, în interesul păcii și în interesul unui continent european prosper. Toți vor același lucru – pace, prosperitate – și sunt sigur că cetățenii vor vedea cine poate să propună politici și să le implementeze (…) Este evident că o abordare practică, o abordare în bază de valori este importantă și este primordială mai degrabă decât o abordare superficială, care pur și simplu să câștige voturi pe un val de populism sau naționalism”, a adăugat Recean.

Lituania se situează pe locul 35 în clasamentul partenerilor comerciali ai Republicii Moldova la nivel global, cu o pondere de 0,28% din volumul total al comerțului.

Pe lângă dimensiunea economică, Lituania joacă un rol activ în sprijinirea dezvoltării Republicii Moldova. Guvernul lituanian oferă asistență pentru dezvoltare, Republica Moldova fiind una dintre cele șapte țări prioritare în cadrul politicii externe a Lituaniei. Prin Programul de promovare a democrației și cooperare pentru dezvoltare, gestionat de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Lituania, sunt implementate anual diverse proiecte sectoriale în Moldova, disponibile public pe platforma www.LTaid.lt.

Dimensiunea umană și culturală a relației este susținută de comunitățile din diaspora. În Lituania, moldovenii sunt reprezentați de societatea „Dacia”, fondată în 1989. În Republica Moldova activează trei organizații etnoculturale care promovează tradițiile lituaniene: Societatea Lituaniană (din 1990), Comunitatea Lituanienilor (din 1997) și Uniunea Tinerilor Lituanieni (din 1997). Aceste structuri contribuie la consolidarea legăturilor dintre cele două state prin proiecte educaționale, culturale și de dialog intercultural.

Articole asemănătoare

Back to top button