fbpx

Premiați cu un milion de euro: Un grup de savanți de la Universitatea Tehnică din Moldova au creat materialul care atrage și respinge apa

Un grup de savanți de la Universitatea Tehnică din Moldova, în frunte cu președintele Academiei de Științe a Moldovei – Ion Tighineanu, au creat materialul inorganic care are proprietatea de a atrage şi în acelaşi timp de a respinge apa, denumit aerogalnit.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Pentru descoperirea lor, Uniunea Europeană i-a premiat cu un milion de euro, bani pe care deja au decis cum îi vor împărți.

„500 de mii de euro, ei vor fi implimentaţi la Chişinău. Vor fi cursuri speciale, şcoli de vară, conferinţe, la care vor participa tinerii, vor veni profesori şi de peste hotare. Alte 500 de mii, ele sunt împărţite între parteneri, dar utilizarea lor, este tot pentru noi”, a menţionat preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, citat de publika.md.

În prezent, cercetătorii de la UTM sunt pe ultima sută de metri în crearea conceptului unui dispozitiv pe bază de aerogalnit, care va putea fi folosit pentru studierea spaţiului cosmic. Oamenii de ştiinţă vor să creeze din aerogalnit un înveliş special care să blocheze câmpul electromagnetic. În era tehnologiilor, acest material ar putea fi folosit pentru izolarea undelor periculoase emise de aparatele electrocasnice, telefonelor mobile sau altor dispozitive.

„Mulţi oameni doresc să aibă locuinţa izolată. Iată un strat, relativ subţire, din astfel de material, este demonstrat că blochează foarte eficient aceste unde”, a precizat Tudor Branişte, savant.

În prezent, cercetătorii de la UTM sunt în căutarea unor finanţatori străini interesaţi de investiţii în fabricarea unor dispozitive ştiinţifice pe bază de aerogalnit. Potrivit presei ruse, un milimetru de astfel de material costă 50.000 de euro, iar în viitor aerogalnitele pot deveni principalul filtru pentru curățarea mărilor și a oceanelor de petrolul vărsat de la navele marine.

Articole asemănătoare

Back to top button