fbpx

podcast „Noi și Europa” | Elementele-cheie ale reformei administrației publice în Republica Moldova

La data de 15 martie 2023, Guvernul Republicii Moldova a aprobat Strategia de Reformă a Administrației Publice pentru anii 2023–2030. Documentul conține o serie de direcții de reformă, printre care revizuirea cadrului instituțional al administrației publice centrale, dezvoltarea serviciilor electronice și îmbunătățirea administrației publice locale. Votarea și implementarea acestui document ține de unul din cele 9 angajamentele Republicii Moldova, ce necesită a fi îndeplinite pentru a deschide negocierile de aderare la Uniunea Europene.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Într-un nou podcast „Noi și Europa”, ne-am propus să discutăm despre elementele-cheie ale reformei administrației publice și potențiale evoluții ale acestei reforme, împreună cu Adrian Ermurachi, Co-Director Executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE). În cadrul discuției, invitatul a subliniat necesitatea unui consens cât mai larg la nivel politic, dar și a unei comunicări eficiente, pentru a asigura buna implementare a reformei administrației publice locale.

„Când vine vorba de administrația publică locală, aceasta este o problemă sensibilă pentru cetățeni, mai ales că cetățeanului nu i se comunică într-o manieră corectă ceea ce presupune reforma administrației publice locale. Acesta este un subiect dureros, un subiect cu care ne-am confruntat acum 20 – 25 de ani, când am avut o reformă a administrației publice locale. După mine, un element care s-a omis atunci și care nu mai trebuie să se omită vreodată este accesul cetățenilor la servicii publice. De asta este foarte important, atunci când se va face reforma administrației publice locale, care este o reformă foarte necesară, să se facă pentru cetățean și nici un serviciu să nu se îndepărteze de acesta”, a menționat Adrian Ermurachi.

Versiunea integrală a celui mai nou episod al podcastului „Noi și Europa” este disponibilă online pe platformele de podcast și pe site-ul www.ipre.md.

Podcastul „Noi și Europa” este un produs al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, dezvoltat în parteneriat cu Radio Chișinău, ZUGO și Fundația Konrad Adenauer.

Articole asemănătoare

Back to top button