fbpx

Plecările din PD, analizate în publicația internațională Eureporter: Filip a devenit toxic pentru propriul partid

Subiectul plecărilor masive din PDM, care fac alianța dintre democrați și socialiști tot mai vulnerabilă, a ajuns și în vizorul presei europene. Astfel, portalul Eureporter relatează că în Moldova, pe fundalul pandemiei, apare și o criză politică.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Sursa citată precizează că iarna PDM a rămas fără șapte deputați, iar acum se înregistrează noi plecări. fapt care ar pune în pericol coaliția de guvernare. Jurnaliștii europeni scriu că, deocamdată, majoritatea parlamentară formată de cele două partide mai există, însă plecările masive ar fi cauzate de acțiunile „toxice” ale lui Pavel Filip.

Eureporter menționează că Filip ar fi primit de la Dodon circa 600.000 de dolari pentru votarea Guvernului Chicu și ar continua să primească lunar câte 300.000 de dolari pentru întreținerea PD. Conform sursei citate, aceste detalii ar fi creat scandaluri în interiorul partidului, deoarece circa 80% din acești bani ar rămâne în buzunarul lui Filip.

Potrivit publicației menționate, aceste informații ar explica și faptul că Pavel Filip, care promova anterior cu înverșunare cursul european, a participat împreună cu PSRM la demiterea Executivului condus de Maia Sandu, iar apoi a format coaliție cu socialiștii.

Portalul scrie și despre scandalurile de corupție în care este implicat actualul lider democrat Pavel Filip. Sursa scrie despre abuzurile comise de Filip de pe timpurile când ocupa postul de prim-ministru, când a privatizat, prin intermediul unor companii apropiate, mai multe spații comerciale la prețuri mai joase decât cele de piață. Filip a fost acuzat anterior și de monopolizarea pieței și exportului nucilor, fiind numit „șeful mafiei de nuci”. Portalul mai amintește și despre implicarea lui Filip în diverse scheme, care îi aduc venituri și în prezent.

„Alianța dintre Dodon și Filip este construită pe șantaj și scheme de corupție. Asta face coaliția vulnerabilă în fața criticilor opoziției și a partenerilor occidentali ai Moldovei, care devin tot mai nemulțumiți că pe milioanele de euro oferite țării se menține un regim pro-moscovit și ajung la corupții din alianța de guvernare”, transmite Eureporter.

În articol se relatează și despre faptul că, recent, s-a constatat că Agenția de Servicii Publice închiriază o bună parte din oficii de la Pavel Filip, iar astfel acesta beneficiază de sume uriașe oferite de stat. Aceste detalii l-ar face pe ex-premier vulnerabil în fața lui Dodon.

Aceste circumstanțe ar reprezenta o lovitură dură și peste eforturile partenerilor externi, care în ultimii 25 de ani au acordat un suport de peste patru miliarde de dolari Moldovei, dintre care 1,5 miliarde dolari i-a oferit SUA.

Articole asemănătoare

Back to top button