fbpx

Platforme de aterizare pentru elicoptere vor fi construite lângă 4 spitale din țară. În Moldova va fi implementat proiectul SMURD 2

Pe 27 iunie, la sediul din București al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI România, a fost semnat Contractul de grant pentru finanțarea de către Comisia Europeană a proiectului „Îmbunătăţirea infrastructurii de operare a Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) și de pregătire a personalului de intervenție în situații de urgență în zona transfrontalieră dintre Republica Moldova şi România”, intitulat pe scurt SMURD 2.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit unui comunicat emis de IGSU, instituția, în parteneriat cu organizații de profil din România şi Republica Moldova, va implementa activitățile SMURD 2 în perioada anilor 2019 – 2022. Proiectul transfrontalier SMURD 2, valoarea totală a căruia este de 10 milioane de euro, prevede reconstrucţia şi operaţionalizarea a două puncte de operare SMURD în localitățile Ungheni și Cantemir, precum şi  construcţia a patru platforme autorizate de aterizare – decolare pentru elicopterele SMURD în preajma a 4 spitale din Moldova.

Calitatea intervențiilor echipajelor SMURD, formate din medici, asistenți medicali și paramedici, va fi îmbunătățită prin achiziționarea a 14 autospeciale dotate cu echipament medical performant pentru acordarea primului ajutor calificat și transportarea pacienților la spital, dar şi pentru efectuarea lucrărilor de descarecerare şi salvare. Totodată, se planifică îmbunătățirea cadrului juridic privind desfășurarea intervențiilor transfrontaliere. Faza a doua a proiectului din cadrul Programului Operaţional Comun al Uniunii Europene va consolida cooperarea bilaterală a serviciilor de urgenţă din Republica Moldova şi România, asigurând o reacționare promptă la intervenţiile transfrontaliere în caz de urgenţe medicale.

Potrivit IGSU, proiectul SMURD 2 este finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate.

Articole asemănătoare

Back to top button