fbpx

Pas cu pas: Cum să cumperi o proprietate în Republica Moldova

Procesul de cumpărare a unei proprietăți în Republica Moldova poate fi o experiență dificilă și necunoscută pentru cei care nu sunt familiarizați cu legile locale și procedurile de cumpărare a unui imobil. Cu toate acestea, există câțiva pași pe care îi poți lua în considerare pentru ca procesul în sine să fie cât mai ușor și eficient posibil.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
  1. Decide ce tip de proprietate dorești să cumperi.

De exemplu, dacă dorești să cumperi apartamente în Chișinău, spații comerciale sau chiar case, ar trebui să te decizi cu câte camere vrei să fie locuința, suprafața acesteia, locația și alte caracteristici importante. În  cazul în care dorești să cumperi doar terenuri, ar trebui să iei în considerare dacă va fi o zonă rurală sau urbană, dimensiunea terenului și destinația acestuia.

  1. Găsește proprietatea pe care o dorești.

Există mai multe modalități de a face acest lucru, inclusiv agenți imobiliari, publicitate online și rețele de socializare. Indiferent de modalitatea prin care cauți o proprietate, este important să iei în considerare toate detaliile posibile, mai ales ce ține de prețul de vânzare pe piață.

  1. Negociază o ofertă convenabilă.

Este logic să ai o imagine clară a prețului pieței și să fii pregătit să negociezi cu vânzătorul. În plus, ai putea să apelezi la ajutorul unui avocat sau a unui agent imobiliar care să te ajute să verifici titlurile de proprietate, facturile de utilități delicvente și alte documente fiscale necesare pentru transferul titlului de proprietate.

  1. Asigură-te că toate actele sunt în regulă.

Odată ce tranzacția este finalizată, e clar că va trebui să plătești impozite și taxe de transfer. Astfel, asigură-te că toate documentele sunt semnate și înregistrate corespunzător legii.

Ce acte sunt necesare pentru cumpărarea unei proprietăți în Republica Moldova?

Procesul de cumpărare a unei proprietății în Republica Moldova necesită anumite documente, atât din partea vânzătorului, cât și a cumpărătorului. În rândurile ce urmează, îți vom explica de ce documente ai nevoie pentru procedura de cumpărare a imobilului.

  • În primul rând este nevoie de actul de proprietate în original pe care să fie stampila originală a Cadastrului. La fel, e nevoie de extrasul din registrul bunurilor imobile și Certificatul de evaluare a bunului imobil (ambele se obțin de la Agenția Servicii Publice). Mai sunt necesare: buletinul cumpărătorului (iar dacă e în căsătorie, atunci buletinul unuia din soți și certificatul de căsătorie), buletinul vânzătorului și, după caz, buletinul și certificatul de căsătorie a celui de a doilea soț.
  • Dovada provenienței banilor pentru cumpărător.

Așadar, dacă intenționezi să cumperi o proprietate, este important să obții toate aceste documente înainte de finalizarea tranzacției, pentru a evita problemele și întârzierile în procesul de cumpărare a locuinței. Însă, dacă dorești ca acest proces să fie unul cât mai ușor și rapid, lasă grijile pe seama agenției imobiliare în Chișinău RE/MAX – lider mondial în imobiliare. Aici vei primi consultații și vei pune la cale toate procedurile necesare pentru o tranzacție reușită!

Informațiile publicate la rubrica „Advertoriale” sunt articole comerciale plasate în urma unei colaborări cu agenți economici sau agenții de publicitate cu scopul de a promova produse, servicii sau pentru a contribui la vizibilitatea brandului. Pentru detalii privind publicitatea pe portalul de știri ZUGO, vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail contact@zugo.md sau la numărul de telefon 068 013 424.

Articole asemănătoare

Back to top button