fbpx

Partidul ȘOR propune, până la sfârșitul anului, deschiderea farmaciilor sociale în toată țara

Deputații Partidului Politic ȘOR propun crearea farmaciilor mobile, care ar fi o soluție optimă în contextul în care oamenii din sute de localități din Moldova sunt obligați să parcurgă mai mulți kilometri pentru a-și procura medicamente. Oficialii au elaborat inițiativa legislativă în acest sens în urma discuțiilor cu cetățenii și la solicitarea acestora.

Deputata Violeta Ivanov, vicepreședinta fracțiunii Partidului ȘOR, declară că în Moldova sunt multe localități rurale care nu au o farmacie, iar persoanele în etate, în primul rând, dar și familiile cu copii, trebuie să parcurgă uneori zeci de kilometri până la cel mai apropiat punct de vânzare a medicamentelor.

În acest context, Partidul Politic ȘOR vine cu o soluție în această privință și anume modificarea cadrului legal, care să permită activitatea farmaciilor mobile. Aceasta înseamnă că mașini special echipate – cu frigidere și alte ustensile necesare păstrării medicamentelor, puse la dispoziție de rețelele mari, se vor deplasa, conform unui grafic bine stabilit, în localitățile din țară unde nu sunt farmacii și vor asigura cetățenii cu medicamente la prețuri accesibile.

„Noi credem că aceasta este cea mai viabilă soluție, reieșind din situația actuală. În plus, noi am testat deja un proiect similar și anume magazinele sociale. În localitățile în care nu pot fi deschise astfel de magazine se deplasează magazinele sociale mobile, care livrează produse proaspete cetățenilor. Oamenii cunosc graficul și merg la cumpărături. Și nu voi exagera deloc afirmând că datorită magazinelor sociale mobile, mai ales în perioada pandemică, am salvat efectiv de la foame locuitorii satelor mici, unde nici nu există un magazin alimentar”, a menționat Violeta Ivanov.

Deputații Partidului ȘOR susțin că au purtat deja discuții cu agenți economici, care au dat asigurări că dacă va fi modificat cadrul legal și va fi permisă această activitate, sunt gata să „pună pe roate” acest proiect, astfel încât medicamentele să ajungă la fiecare cetățean.

Având în vedere contextul actual al evoluției pandemiei și necesității masive de aprovizionare cu medicamente a populației, punerea în aplicare a proiectului de lege – potrivit PP Șor – trebuie urgentată, motiv pentru care Guvernului i se oferă o lună de la data intrării în vigoare a legii să aducă actele normative în concordanță.

Violeta Ivanov și-a exprimat speranța că deputații vor înțelege utilitatea acestei legi și importanța ei pentru cetățenii țării și vor accepta examinarea și adoptarea cât mai grabnică a acesteia: „Cetățenii așteaptă de mai mulți ani aceste farmacii. Ei au depus sute de demersuri către autoritățile centrale”.

Articole asemănătoare

Back to top button