fbpx

Parlamentul a decis: Procurorul general interimar va fi numit de președinte, la propunerea CSP

Parlamentul introduce norme care reglementează funcțiea vacantă de procuror general. În ședința plenară de astăzi, deputații au votat, în două lecturi, modificarea articolului 11 din Legea cu privire la Procuratură l.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Președintele țării, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, va desemna un procuror general interimar până la organizarea concursului. Ședința Consiliului Superior al Procurorilor la care se face propunerea se convoacă în maxim 3 zile de la intervenirea funcției vacantă.

Președintele țării poate respinge candidatura propusă în cazul depistării unor probe incontestabile de incompatibilitate a candidatului cu funcția respectivă, de încălcare a legislației sau a procedurilor legale de selecție a acestuia.

În cazul respingerii candidaturii sau în cazul în care Consiliul Superior al Procurorilor nu propune candidatura în termenul indicat, procurorul general interimar va fi desemnat prin decret prezidențial la propunerea Parlamentului, cu avizul Consiliului Superior al Procurorilor. Parlamentul va propune candidatura în maxim 3 zile de la respingerea candidaturii de către președinte sau de la expirarea termenului în care Consiliul Superior al Procurorilor trebuia să propună candidatura. Ședința Consiliului Superior al Procurorilor la care se oferă avizul se convoacă în maxim 3 zile de la adoptarea hotărârii Parlamentului.

Mandatul procurorului general interimar va dura până la numirea, urmare a concursului, a procurorului general prin decret prezidențial.

Articole asemănătoare

Back to top button