fbpx

opinie | Plecările din PDM ar putea continua. Cum se explică faptul că unii deputați părăsesc fracțiunea?

Partidul Democrat ar fi folosit acum de PSRM pentru ca Dodon să fie reales președinte. Același scenariu ar fi fost utilizat și în 2005 pentru realegerea lui Vladimir Voronin, iar formațiunea riscă astfel să repete „performanța” de a nu trece pragul electoral la viitoarele alegeri, se arată într-un articol publicat în Timpul.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Autorul menționează că în condițiile actuale, plecările din PDM erau ușor de preconizat. Conform lui, cel mai probabil acestea vor continua.

Sursa citată face o paralelă cu situația PDM din perioada 2005-2009, când formațiunea făcuse o alianță neformală cu Partidul Comuniștilor, fiind la un pas de a dispărea de pe arena politică, la fel cum s-a întâmplat cu PPCD. Salvarea, însă, a fost participarea la crearea coalițiilor pro-europene, decizii care au adus-o în topul actorilor politici, fiind timp de mai mulți ani chiar cel mai influent partid din țară. De la 3% în 2009, PDM a ajuns la 30 de deputați în 2019. În materialul publicat se mai arată că plecarea deputaților și aleșilor locali din PDM este și o reacție la modul de conducere a formațiunii de către Pavel Filip, care nu s-ar consulta cu colegii atunci când are de luat decizii importante, dar s-ar conduce de propriile interese, dar și de interesele persoanelor din anturajul său.

„Degringolada din cadrul PD, la care asistăm în ultima perioadă, era de așteptat, având în vedere deciziile și acțiunile noii conduceri a formațiunii. Aceasta a transformat partidul dintr-un lider al politicii moldovenești într-un apendice al guvernării, revenind la situația pe care a avut-o în perioada 2005-2009. În pofida declarațiilor pro-europene ale lui Pavel Filip, este mai mult decât vizibil că PDM nu are practic nicio putere de decizie în coaliția cu PSRM și Dodon, Republica Moldova îndreptându-se cu o viteză tot mai mare spre zona de influență a Moscovei. Votul PDM pentru creditul rusesc, care a provocat atâtea dispute, este o dovadă incontestabilă în acest sens”, se relatează în articol.

Autorul mai atrage atenția și asupra faptului că PDM a fost cooptat la guvernare într-o perioadă extrem de complicată, riscând să rămână în memoria oamenilor ca forța politică vinovată de această criză, chiar dacă aportul său la luarea deciziilor este foarte limitat. Așadar, potrivit sursei, în aceste condiții, noi plecări din PDM, care vor culmina cu pierderea majorității parlamentare, sunt ușor de anticipat.

Articole asemănătoare

Back to top button