fbpx

Oamenii de știință au decodat și au recreat mirosul parfumului Cleopatrei

Oamenii de știință au recreat parfumul reginei Egiptului, Cleopatra. Studiile s-au bazat pe rețetele consemnate în textele egiptene și pe inscripțiile de pe pereții templului.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

O rețetă studiată de cercetătorul Sean Coughlin de la Academia Cehă de Științe dezvăluie că parfumierii antici au încălzit ulei timp de 10 zile și 10 nopți înainte de a-l infuza cu arome lemnoase, scrie CNN, citată de AlephNews.

Provocarea de a reproduce parfumurile din trecut este să descoperi ce procedee au fost utilizate, notează CNN.

Prin tehnici din chimie precum cromatografia, s-au detectat compușii din parfumul Cleopatrei prin calcularea greutății diferitelor molecule ale acestuia. Oamenii de știință au reușit astfel să studieze reziduurile de pe vasele în care egiptenii ardeau tămâie, de pe sticlele de parfum și din borcanele de depozitare a alimentelor pentru a reconstrui mirosurile de substanțele pe care le dețineau cândva.

„O constelație de variabile a produs un miros extrem de plăcut, cu o notă de bază condimentată de tămâie și scorțișoară proaspăt măcinată, toate însoțite de o aromă de dulceață”, au scris cercetătorii.

Articole asemănătoare

Back to top button