Nici o zi fără surprize. Alina Russu demisionează din funcția de președintă și membră a CEC
Președinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alina Russu, și-a depus astăzi, 2 iulie, la Parlament, cererea de demisie din funcția de membră a Comisiei Electorale Centrale.
Într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a CEC, Russu menționează că „nu a fost o decizie simplă, însă una asumată și pe deplin responsabilă”.
„În perioada mandatului mi-am onorat responsabilitățile ghidându-mă de norma legală, aplicată în vederea asigurării cetățenilor dreptului la vot, dar și a dreptului de a fi ales. În condițiile statului de drept este imperativ ca libera exprimare să fie asigurată atât alegătorului, cât și celor care, în virtutea funcțiilor, sunt responsabili de organizarea și desfășurarea procesului electoral. Imixtiunea în oricare din componentele procesului electoral este incompatibilă cu dezvoltarea liberă a democrației participative.
Implementarea inițiativelor de ultimă oră a modificării cadrului normativ în materie electorală ar putea trezi suspiciuni vizavi de libertatea deciziilor autorității electorale superioare. Colegele și colegii cu care am avut onoarea să activez, instituția per ansamblu, pe care am avut onoarea să o conduc sunt de valoare, capabili de a îndeplini sarcinile de organizare a oricărui scrutin”, spune Alina Russu.
De menționat că, din aprilie 2015 până la numirea în componenţa CEC, Russu a fost șefa Cabinetului președintelui fracțiunii PCRM în Parlamentul Republicii Moldova. Pe perioada alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014 şi a alegerilor locale generale din 2015, ea a fost reprezentant cu drept de vot consultativ la Comisia Electorală Centrală.
Alina Russu a absolvit în 1998 facultatea de drept a Universităţii de Stat din Moldova, fiind licențiată în drept. În perioada 2003-2004 a făcut studii de masterat în drept internațional public, facultatea de drept, Academia de Administrare Publică de pe lîngă Președintele Republicii Moldova. Totodată, în perioada 1996-2010 a participat la diverse studii/seminare naționale și internaționale în domeniul dreptului (Universitatea pentru Democrație (UniDem) Campus, Comisia de la Veneția, Trieste, Italia, Centrul „Robert Schuman” pentru studii avansate, Strasbourg, Franța etc.).