fbpx

New York Times despre situația politică din Moldova: „Curtea Constituțională a înmulțit haosul”

Într-o zonă constrânsă de tensiunile dintre Rusia și Occident, cel mai recent dezacord al Republicii Moldova ar putea apărea ca un punct rar de unitate între Moscova, Washington și Bruxelles – de această părere sunt jurnaliștii de la New York Times, care au realizat un material despre situația politică din Republica Moldova.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În publicație, aceștia vorbesc despre coaliția formată pentru a elimina PDM de la putere, dar și despre aceea că „Curtea Constituțională a înmulțit haosul”. La fel, New York Times menționează că colaboratorii instituției ar fi apropiați de Vlad Plahotniuc.

„Curtea a decis brusc, săptămâna trecută, că noul Guvern a fost neconstituțional, în baza faptului că a fost format cu mai mult de 90 de zile după alegerile din februarie. Curtea l-a suspendat și pe președintele Republicii Moldova și l-a înlocuit cu fostul premier, Pavel Filip, care a dizolvat Parlamentul și a cerut noi alegeri în septembrie”, scriu jurnaliștii.

La fel, aceștia fac referire la conflictul transnistrean, la turbulențele politice prin care trece țara de ani buni, dar și la faptul că „Moldova a avut 8 prim-miniștri în ultimii șase ani”.

„Rusia sprijină în mod public socialiștii. Uniunea Europeană și Statele Unite au emis declarații că nu se mai sprijină pe nici una dintre părți, însă acestea au fost interpretate ca sugestii conform cărora rezultatele alegerilor din februarie, care au oferit Platformei și socialiștilor o majoritate, ar trebui respectate”, încheie New York Times materialul.

Articole asemănătoare

Back to top button