fbpx

NASA are o nouă metodă pentru a descoperi viața extraterestră: Oamenii de știință caută urme de poluare pe alte planete

Viața extraterestră ar putea fi detectată prin măsurarea poluării atmosferice pe alte planete, arată un nou studiu al NASA. Studiul a examinat prezența dioxidului de azot, gaz care este produs pe Pământ prin arderea combustibililor fosili.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Deși posibilitatea unei unei civilizații care s-a dezvoltat spre industrii pe bază de petrol sau cărbune pare foarte mică, acest gaz poate proveni și din alte procese biologice.

„Pe Pământ, cea mai mare parte a dioxidului de azot este emis din activitatea umană – procese de ardere, cum ar fi emisiile vehiculelor și centralele electrice cu combustibili fosili”, spune Ravi Kopparapu, de la Goddard Space Flight Center al NASA din Greenbelt, Maryland, transmite digi24.

„În atmosfera inferioară (aproximativ 10-15 kilometri), dioxidul de azot provenit din activitățile umane domină în comparație cu sursele non-umane. Prin urmare, observarea NO2 pe o planetă locuibilă ar putea indica potențiala prezență a unei civilizații industrializate”, a explicat el.

Dioxidul de azot ar putea fi o „tehnosemnătură”, și anume prezența unui gaz eliberat ca produs secundar al unui proces industrial. Acest lucru este asemănător cu „biosemnătura”, adică gaze precum oxigenul și metanul, produse prin activitate organică.

Datorită numărului uriaș de planete din univers, precum și a distanței la care se află acestea, oamenii de știință trebuie să folosească astfel de indicii – care pot fi măsurate la distanțe mari – pentru a determina ce lumi merită investigate.

„Alte studii au examinat prezența clorofluorocarburilor (CFC) ca posibile tehnosemnături. Acestea sunt produse industriale care au fost utilizate pe scară largă ca agenți frigorifici până când au fost eliminate treptat din cauza rolului lor în epuizarea ozonului”, a spus Jacob Haqq-Misra, coautor al studiului, de la Institutul de Științe Blue Marble din Seattle, Washington.

Oamenii de știință au folosit simularea computerizată pentru a prezice dacă dioxidul de azot ar putea produce un semnal detectabil cu ajutorul telescoapelor. Gazul absoarbe unele culori ale spectrului luminii vizibile, ceea ce înseamnă că poate fi măsurat prin observarea luminii reflectate de pe planetă.

„Pe Pământ, aproximativ 76% din emisiile de NO2 se datorează activității industriale”, a spus Giada Arney de la NASA Goddard, coautor al studiului.

„Dacă observăm NO2 pe altă planetă, va trebui să rulăm simulări pentru a estima emisiile maxime posibile de NO2 care ar putea exista doar din surse neindustriale. Dacă observăm mai mult NO2 decât sugerează modelele noastre, atunci restul gazului ar putea fi atribuit activității industriale”, a explicat ea.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button