fbpx

Munteanu: Dacă ACUM va face coaliție cu PSRM după vizita lui Kozak, vom plăti prin federalizarea Moldovei

Întrevederea Maiei Sandu și a lui Andrei Năstase cu vicepremierul rus, Dmitri Kozak, a fost comentată dur de fostul candidat al ACUM la parlamentare, Valeriu Munteanu. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Acesta s-a declarat dezamăgit, într-un mesaj publicat pe Facebook, de „întrevederea nocturnă” a liderilor blocului cu Kozak.

„După o întâlnire nocturnă cu vicepremierul rus Dmitrii Kozak – autorul planului de federalizare al Republicii Moldova, astăzi, „blagosloviți” de trimisul special al lui Vladimir Putin, blocul ACUM și PSRM au „muncit de zor” pentru găsirea unei soluții privind scoaterea Republicii Moldova din captivitatea lui Plahotniuc”, a scris Munteanu în partea introductivă a mesajului său.

Fostul candidat ACUM spune că, deocamdată, nu a fost atins compromisul necesar între părți, însă aceștia s-ar ambiționa să găsească soluții până duminică, atunci când Dodon va dizolva Parlamentul și va convoca alegeri anticipate.

„PSRM condiționează votarea Zinaidei Greceanîi în calitate de președinte al Parlamentului, ori acest lucru înseamnă în mod clar o coaliție de guvernare între Blocul ACUM și PSRM, chiar dacă în acest sens nu va fi semnat nici un acord, chiar dacă acest lucru se va face pentru un termen mai scurt”, scrie acesta.

De asemenea, Munteanu declară că, coabitarea într-o formulă de guvernare a PSRM cu blocul ACUM, în urma vizitei lui Dmitri Kozak, ar putea însemna prima guvernare a Republicii Moldova, de la independență încoace, cu implicarea și contribuția nemijlocită a Federației Ruse.

„Respectiv Federația Rusă va fi îndrituită să solicite soldă pentru această mediere, iar una dintre notele de plată va fi „rezolvarea” problemei transnistrene după modelul promovat de Federația Rusă, de la Planul Kozak încoace, mai exact federalizare, cu menținerea armatei și munițiilor rusești pe teritoriul statului nostru și drept de veto al celor de la Comrat și Tiraspol pe vectorul de dezvoltare extern.

Intrarea celor de la blocul ACUM într-o formulă de guvernare, fie și una vremelnică cu socialiștii, va reprezenta încălcarea angajamentelor pe care le-au luat cei de la ACUM în fața alegătorilor pro-europeni și unioniști, ori eu personal alături de toți candidații la parlamentare ai blocului ACUM am semnat un angajament preelectoral în acest sens”, mai spune fostul candidat ACUM.

Acesta cataloghează intrarea blocului ACUM în jocul PSRM, sub girul Moscovei, drept compromiterea oricărui proiect european la Chișinău.

„Sper foarte mult, că Andrei Năstase și Maia Sandu vor ghida corect barca ACUM și nu o vor duce către naufragiul cauzat de intrarea într-un aranjament periculos al Kremlinului”, a scris Munteanu la finalul mesajului său.

Articole asemănătoare

Back to top button