fbpx

Moldovenii se împrumută tot mai mult de la bănci. Cum arată statistica comparativ cu anul trecut

Moldovenii accesează tot mai multe împrumuturi de la bănci. În luna septembrie, creditele noi acordate au însumat 4 481,5 milioane de lei. Cifra este în creștere cu 36,2% față de luna septembrie a anului trecut. Populația, de regulă, se împrumută în lei moldovenești, pe un termen de la doi la cinci ani, transmite IPN.

Potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei, creditele accesate în moneda națională (în sumă de 3 270,5 milioane de lei) reprezintă 73% din totalul de împrumuturi. 26,1% sunt creditele în valută, al căror volum recalculat în lei a constituit 1 169,6 milioane de lei, iar 0,9% revin creditelor atașate la cursul valutei (41,4 milioane de lei).

Cele mai solicitate au fost creditele cu termene de la doi până la cinci ani, cu o pondere de 57,3% în totalul creditelor acordate. Volumul acestor credite acordate persoanelor juridice a constituit 37,6% din totalul creditelor.

Creditele în moneda națională au fost reprezentate, preponderent, de creditele acordate persoanelor fizice (46,9%) și de creditele acordate societăților comerciale nefinanciare (47,4%). În cadrul creditelor acordate societăților comerciale nefinanciare prevalează creditele acordate comerțului (49,4%).

Creditele în valută au fost solicitate, preponderent, de către societățile comerciale nefinanciare (88,9%), unde ponderea majoră (54,8%) revine comerțului.

Rata medie nominală la creditele noi acordate în moneda națională a constituit 6,84%, la cele în valută – 4,06%, iar la cele atașate la cursul valutei – 4,17%.

Din perspectiva scopului creditelor acordate, creditele de consum au deținut cea mai mare pondere (63,9%) și au fost acordate cu o rată medie de 4,38% (-0,19 puncte procentuale comparativ cu luna precedentă și -2,77 puncte procentuale comparativ cu septembrie 2020).

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button