fbpx

Mircea Geoană: „Ucraina va rezista și va rămâne un stat independent. Împreună cu R. Moldova vor veni către noi, către NATO”

Mircea Geoană, Secretarul General Adjunct al NATO, a discutat într-un interviu acordat Antena 3 CNN despre evoluțiile recente ale conflictului din Ucraina și consecințele acestora asupra securității regionale și globale. Oficialul a făcut declarații și despre o posibilă cerere a Transnistriei de a se alipi Rusiei.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Geoană a abordat și aspecte legate de dimensiunea și resursele umane ale armatei ruse, precum și schimbările în economia acesteia, mutată pe model de economie de război. El a menționat eforturile Occidentului de a recâștiga capacitatea industrială, prognozând că investițiile în apărare vor atinge nivel de simetrie cu cele ale Rusiei până în 2025.

„La NATO ne uităm mai puțin pesimist la situație. Acest război a avut foarte multe fluctuații în acești doi ani.

Prima zonă era aproape catastrofal că pierde Ucraina în prima săptămână, lucru care nu s-a întâmplat. Astăzi, Ucraina a eliberat 50% din teritoriul inițial ocupat de Rusia. Au alunga flota din Marea Neagră. Cu sprijinul nostru, ucrainienii fac o treabă foarte bună pentru a putea să contracareze atacurile din zona Mării Negre.

Vor mai fi, probabil, câteva avansuri ale Rusiei, poate un sătuc, un orășel cucerit, dar nimic care să schimbe dinamica războiului.”

Secretarul General Adjunct al NATO a exprimat încrederea că Ucraina va rămâne un stat independent.

„Noi simțim la NATO, vorbim cu toți aliații. Toată lumea înțelege că victoria Rusiei în Ucraina nu este o opțiune. Este o opțiune atât de severă pentru Ucraina, dar și pentru securitatea Europeană, dar și globală, încât sunt convins că vom continua să-i sprijin.

În acest moment problema este că avem o confruntare între două armate în care Rusia are un avantaj pentru că are o dimensiune mai mare și resursă umană.

Și-a mutat economia pe economie de război și produce mai mult pe termen scurt. Primește de la Coreea de Nord primește și de la iranieni.

La noi a fost mai lent puțin, în Occident, să reluăm capacitatea noastră industrială. În clipa de față, adevăratul diferențiator în acest război, vor fi, evident, capacitatea celor două armate, dar din partea noastră, să putem să ajungem cel puțin la nivelul în care Rusia este astăzi. 

Din ceea ce știm la NATO, acest lucru se întâmplă deja și estimăm că la începutul anului 2025 vom fi într-o zonă în care investițiile Occidentului în apărare vor ajunge la un nivel de simetrie cu cel din Rusia.

Ucraina va rezista și va rămâne un stat independent. Ucraina și Republica Moldova vor veni către noi, către NATO.”

Oficialul a subliniat, de asemenea, atenția pentru Republica Moldova și riscul unui vot în parlament pentru anexarea Transnistriei la Rusia. Geoană a calificat acest scenariu ca fiind politic lovit de nulitate, menționând presiunile psihologice și politice în contextul alegerilor din Republica Moldova.

„În momentul de față este o atenție mare pentru ce s-ar pregăti în Transnistria. Și anume, un vot în parlament de punere în aplicare a referendumului și de cerere către Federația Rusă ca Transnistria să fie anexată Rusiei.

Practic, o bucată importantă din Moldova să devină în mod efectiv o parte a Rusiei.”

Întrebat dacă e posibil acest scenariu și care ar putea fi pericolele, Mircea Geoană a spus:

„Dacă se va întâmpla, în primul rând, este lovit de nulitate absolută din punct de vedere politic, internațional.

Nu este nicio diferență, tot Rusia controlează. Este o formă de presiune pentru alegerile din Republica Moldova, în care Maia Sandu concurează pentru un nou mandat și rușii fac tot ce se poate prin această presiune psihologică și politică.

Nu va avea nicio consecință militară și strategică”, a mai precizat Secretarul General Adjunct al NATO

Secretarul General Adjunct al NATO, a avertizat că Rusia va păstra un comportament agresiv în viitor. Geoană a subliniat că această agresiune nu se va limita doar la aspectele militare, ci va include și tacticile de război hibrid, cum ar fi dezinformarea și implicarea în procesele electorale din alte țări.

Articole asemănătoare

Back to top button