Miniștrii moldoveni ar putea primi salarii duble, din 1 Iunie
Salariile miniștrilor și ale altor funcționari publici vor crește începând cu 1 iunie curent, chiar șid e 2,5 ori. Prevederile sunt incluse în proiectul de rectificare a bugetului de stat, care urmează a fi avizat de Guvern în ședința din 31 mai curent.
Potrivit prevederilor documentului, valoarea de referință pentru calculul salariilor miniștrilor ar urma să crească de la 1.900 de lei la 3.600 de lei.
Totodată, de majorări vor beneficia și angajații din aparatele centrale ale ministerelor, Cancelaria de Stat, șefii și șefii adjuncți ai oficiilor teritoriale ale Cancelariei de Stat, secretarii generali adjuncți ai Guvernului, secretarii generali și secretarii generali adjuncți ai ministerelor, secretarii de stat vor beneficia de o valoare de referință a salariului de 3.000 de lei.
Judecătorii, cu excepția celor din cadrul Curții Constituționale, al Consiliului Superior al Magistraturii și al Curții Supreme de Justiție, precum și inspectori-judecători vor avea o valoare de referință a salariului de 2.850 de lei.
În același timp, judecătorii din cadrul Curții Constituționale, Curții Supreme de Justiție și judecătorii din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, inclusiv membrii care nu fac parte din rândul judecătorilor, vor avea o valoare de referință a salariului de 3.000 de lei.
Impactul financiar pentru 6 luni al acestor măsuri este de 78,8 milioane de lei pentru primele două categorii, 11 milioane de lei pentru judecători și 1,8 milioane de lei pentru alte redistribuiri și alocații bugetare. Alte 69,6 milioane lei vor fi alocate pentru achitarea sporului pentru realizarea sarcinilor prioritare în contextul implementării cerințelor de aderare la Uniunea Europeană.
Neschimbate rămân salariile prim-ministrului (21.000 de lei) și ale președintelui Parlamentului și președintei Republicii Moldova. Nici salariile deputaților nu vor crește. De majorări nu vor beneficia nici judecătorii Curții Constituționale.
De altfel, potrivit proiectului publicat de Guvern, în urma rectificării bugetare, cheltuielile curente ar urma să crească cu 1% sau 741 milioane lei, iar cele capitale cu 9,8% sau 665,2 milioane lei. Principalele majorări vor fi efectuate în cadrul proiectelor r ,,Reabilitarea și modernizarea posturilor vamale de la frontiera moldo – română” și ,,Completarea regională pentru prevenirea și combaterea criminalității transfrontaliere RM-România” care sunt proiecte transfrontaliere. Modificările propuse la aceste proiecte sunt determinate în special de faptul că implementarea acestora se finalizează în anul curent
Anterior, premierul Dorin Recean a anunțat că salariile vor fi majorate. În cadrul ședinței din 24 mai curent, prim-ministrul a explicat faptul că urmează să fie majorate și salariile altor angajați din administrația publică și a explicat acest adaos este necesar, în contextul în care țara are nevoie de cadre competente, care să pregătească armonizarea legislației naționale cu cea europeană.