fbpx

update | Precizări de la Ministerul Apărării privind starea militarilor moldoveni implicați în ciocnirile din nordul Kosovo

Ministerul Apărării al Republicii Moldova a venit cu mai multe precizări urmare a informațiilor potrivit cărora militari moldoveni aflați în misiunea KFOR ar fi fost răniți în timpul ciocnirilor din nordul Kosovo. Instituția a confirmat că doi militari moldoveni s-au ales cu „echimoze” în timpul ciocnirilor din nordul Kosovo. Ambii, potrivit Ministerului, sunt în afara oricărui pericol. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Ministerul a precizat că „în scopul stabilizării situației din nordul regiunii Kosovo, subunitățile contingentelor din misiunea KFOR, inclusiv cel al Armatei Naționale, au fost implicate în acțiuni de control al mulțimii”.

„În urma confruntărilor respective, doi militari moldoveni s-au ales cu echimoze. Ambii sunt în afara oricărui pericol, la fel ca și toți pacificatorii din contingentul moldovenesc. Militarii moldoveni au revenit în locul de dislocare permanent și își continuă misiunile conform mandatului”, se arată în declarația instituției.

Ministerul a mai menționat că „contingentul Armatei Naționale execută acțiuni specifice desfăşurate în conformitate cu Rezoluția 1244 a Consiliului de Securitate ONU”.

„Misiunea trupelor KFOR este de asigura securitatea tuturor comunităților în conformitate cu mandatul său stabilit de Rezoluția respectivă. Suntem în permanentă legătură cu militarii noştri din contingentul KFOR-18 din Kosovo. Ei îşi desfăşoară activitatea conform programului în aria de responsabilitate”, a menționat instituția.

Știrea inițială:

Cel puțin 34 de soldați ai misiunii de menținere a păcii a NATO din Kosovo au fost răniți luni în timpul ciocnirilor cu protestatarii din nordul țării, potrivit ministerului italian al Apărării. Printre trupele de menținere a păcii rănite s-au numărat și soldați moldoveni, potrivit ministerului italian al Apărării.

Tensiunile au crescut în ultima săptămână după ce primarii etnic albanezi au preluat mandatul în nordul Kosovo, o zonă majoritară sârbă din Kosovo, în urma alegerilor din aprilie pe care sârbii kosovari le-au boicotat.

Forța NATO din Kosovo (KFOR) a declarat că evoluțiile recente i-au determinat să-și sporească prezența în nordul Kosovo luni dimineață, despre care au spus ulterior că a devenit violent, scrie CNN.

Ministerul italian al Apărării a declarat că 14 dintre soldații săi de menținere a păcii KFOR au fost răniți când protestatarii au aruncat „cocteiluri Molotov, cu cuie, petarde și pietre înăuntru”.

„Contingentul KFOR italian și maghiar au făcut obiectul unor atacuri neprovocate și răni traumatizante susținute cu fracturi și arsuri din cauza exploziei dispozitivelor incendiare”, se adaugă, adăugând că unitățile medicale KFOR au tratat soldații.

Prim-ministrul Italiei Giorgia Meloni și-a exprimat simpatia pentru soldații italieni KFOR răniți în confruntări, adăugând într-o declarație: „Ceea ce se întâmplă este absolut inacceptabil și iresponsabil. Nu vom tolera alte atacuri asupra KFOR”.

Între timp, Nemanja Starović, secretar de stat sârb în Ministerul Apărării, a oferit o versiune diferită a evenimentelor decât cea prezentată de țările NATO. El a spus că „mulți” protestatari au fost răniți în ciocniri și a acuzat KFOR că a folosit grenade flash atunci când protestatarii „pașnici” „au decis să se disperseze și să continue protestul mâine dimineață”.

Kosovo și-a declarat independența față de Serbia în 2008, dar Serbia încă consideră Kosovo ca parte integrantă a teritoriului său, la fel ca sârbii care trăiesc în nordul Kosovo.

NATO are trupe staționate în Kosovo pentru a menține pacea, cu tensiuni aprinse adesea între Serbia și Kosovo.

Articole asemănătoare

Back to top button