fbpx

Medvedev amenință că Federaţia Rusă va folosi arme nucleare dacă Ucraina va încerca să cucerească Crimeea

Orice încercare a Ucrainei de a prelua peninsula Crimeea ar fi un motiv pentru ca Rusia să folosească „absolut orice armă” împotriva Kievului ca răspuns, a declarat fostul președinte rus Dmitri Medvedev, transmite G4Media.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Medvedev a menționat spus că Rusia nu intenționează să intre într-un conflict direct cu NATO și a reiterat retorica potrivit căreia Kremlinul este interesat să rezolve criza ucraineană prin discuții.

Dar, într-un interviu cu jurnaliștii ruși, el a spus: „În ceea ce privește unele ofensive serioase care implică o tentativă de recucerire a Crimeei, este absolut clar că acest lucru va servi drept bază pentru utilizarea tuturor mijloacelor de protecție, inclusiv a celor prevăzute de doctrina de bază a descurajării nucleare, atunci când utilizarea oricăror tipuri de arme împotriva Rusiei reprezintă o amenințare la adresa existenței statului ca atare”.

El a adăugat că „o încercare de scindare a unei părți a statului ar echivala cu o imixtiune în existența statului în sine”.

„Prin urmare, trageți propriile concluzii: există motive evidente pentru a folosi orice fel de arme. Absolut orice”, a avertizat el.

„Sper că „prietenii” noștri de peste ocean își dau seama de acest lucru”, a subliniat fostul președinte, care de la începutul războiului a adoptat o retorică naționalistă dură.

La începutul acestei săptămâni, Medvedev, care este în prezent secretar adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat că relațiile Rusiei cu Occidentul au atins un minim istoric.

Întrebat dacă amenințarea unui conflict nuclear s-a atenuat, el a afirmat că aceasta „a crescut”.

Ce s-a întâmplat în Crimeea?

În 2014, Rusia a anexat ilegal Crimeea după un referendum contestat și respins la nivel internațional.

Președintele Vladimir Putin a insistat că Rusia a anexat Crimeea pentru a-i proteja pe etnicii ruși de „extremiștii de extremă dreapta”.

Crimeea a făcut inițial parte din Imperiul Rus, dar în 1954 liderul sovietic Nikita Hrușciov a transferat peninsula Crimeea către Ucraina.

Articole asemănătoare

Back to top button