fbpx

Mărturia unei tinere din Transnistria pe care autoritățile au acuzat-o de extremism la doar 17 ani: „Nu există viitor”

Larisa Kalik are 21 de ani și până acum patru ani a locuit în Transnistria. Acum scrie despre viața tinerilor în armată și fotografiază direct de pe front dezastrul din Ucraina. S-a mutat acolo în 2020, după ce autoritățile de la Tiraspol i-au deschis dosar penal și au acuzat-o de extremism. Doi ani mai târziu, cu câteva zile înainte de invazia rusă, Larisa a povestit într-un interviu pentru Digi24 ce a însemnat pentru ea viața în Transnistria.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Reporter: Cum a fost să crești în Transnistria și cum vezi ultimele știri privind posibila anexare din partea Rusiei?

Larisa Kalik – fotojurnalistă: „Experiența mea este doar povestea mea personală și nu cred că e o nouă experiență, încă cred că nu e tocmai corect să judec acest loc doar după povestea mea. Pentru mine personal a fost interesant și a fost cam nedrept aș zice, pentru că m-am simțit singură acolo. Și să fiu sinceră, se simte că nu există un viitor. Pentru că atunci când ești adolescent nu ai prea multe opțiuni pentru un viitor. Dacă nu ai îndeajuns de mulți bani, de exemplu, poți merge în Rusia. Dar dacă vrei să găsești un alt drum pentru tine, este foarte, foarte greu.

Pentru că diplomele de la școală reprezintă doar niște hârtii, pentru că această țară nu există. Deci dacă vrei să înveți în străinătate este foarte greu. Dacă vrei să te muți în altă parte este foarte greu, pentru că de obicei un salariu în Transnistria este 200-300 de dolari. Deci, dacă vrei să te muți în altă parte, este aproape imposibil. Când eram adolescentă, îmi doream doar să plec din acest loc, să mă mut de aici, să fac ceva cu viața mea. Dar, din nou, atunci când ești acolo, nu simți că ai un viitor și nimănui nu-i pasă cu adevărat de tine pentru că nu ești cetățeanul unei țări, pentru că ești din Transnistria.

Pentru mine a fost trist, dar tot poţi să găseşti elementele dintr-o viaţă normală, prieteni şi zile normale la şcoală, lucruri obişnuite. Dar, chiar şi aşa, atunci când te gândeşti la viitor, e cam trist.”

Video puteți vedea AICI.

Larisa Kalik este prima persoană căreia i-a fost deschis dosar penal pentru extremism în regiunea transnistreană de către administrația de la Tiraspol. Motivul este cartea Anul Tinereții, despre realitățile din armată transnistreană. În acea carte, 12 tineri își povestesc experiențele traumatizante prin care au trecut în anul în care au fost înrolați în armată.

Articole asemănătoare

Back to top button