fbpx

Marea Britanie refuză să extrădeze un cetățean al Republicii Moldova. Închisorile ar avea condiții prea proaste

Autoritățile britanice refuză să extrădeze un cetățean al Republicii Moldova, care este cercetat penal. Motivul ar fi că tratamentele și condițiile de detenție în penitenciarele din țara noastră sunt „anti-umane și încalcă Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO)”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Avocații cetățeanului moldovean inculpat, Adrian Tabunci, au obținut câștig de cauză în privința solicitării forțelor de ordine din Moldova de a-l extrăda, potrivit Promo-Lex, care a făcut parte la procesul de contestare a cererii reprezentanților organelor de anchetă moldovenești, la Curtea Divizională din Marea Britanie.

Avocații din Londra au constatat în baza probelor administrate că sistemul penitenciar moldovenesc este condus de o puternică subcultură criminală, care este tolerată de autoritățile penitenciare.

Curtea divizionară a acceptat probele Comitetului european pentru prevenirea torturii (CPT) conform cărora această problemă rămâne la fel de „acută ca oricând” și a condus la faptul că deținuții au fost supuși la extorcare, violență și perioade prelungite de izolare arbitrară.

Curtea britanică a mai constatat că problemele violenței între prizonieri erau „endemice”. Moldova a oferit asigurări că, dacă ar fi extrădat, Tabuncic va fi reținut în celulele conforme cu articolul 3 și va fi protejat de violența altor deținuți.

Pe baza celor de mai sus și pe baza dovezilor obținute cu privire la încălcările „substanțiale” ale asigurărilor acordate primului individ extrădat din Marea Britanie în Moldova, Curtea Divizionară a constatat că asigurările date în legătură cu Tabuncic nu pot fi acceptate pentru că Republica Moldova nu le respectă.

 

 

Articole asemănătoare

Back to top button