fbpx

Maia Sandu insistă pe parcursul european al țării: „Rusia trebuie să își retragă trupele și arsenalul de pe teritoriul R. Moldova”

Prim-ministra Maia Sandu susține că Moscova ar vrea să-și consolideze influența în Republica Moldova, însă țara noastră va continua să urmeze un parcurs european, indiferent de presiunile din exterior. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Într-un interviu pentru Politico, premiera spune că este conștientă de fragilitatea coaliției din care fac parte și forțe politice proruse care au cu totul alte interese.

„Este greu să spunem care sunt planurile reale ale Rusiei. Nu avem niciun fel de iluzii, știm foarte bine că Rusia dorește să își mențină influența asupra țărilor din regiune, inclusiv în Republica Moldova”, a spus Sandu.

Ea consideră că Moscova i-a încurajat pe socialiști să intre în coaliție, acesta fiind însă un obiectiv politic conjunctural, în condițiile în care alternativa ar fi fost aceea ca socialiștii să fie absorbiți de Partidul Democrat din Moldova al oligarhului Vladimir Plahotniuc, diminuând astfel influența Rusiei în zonă.

În discuțiile pe care le-a avut cu reprezentanții Kremlinului, Sandu spune că blocul politic „ACUM a fost foarte clar în exprimarea opțiunii proeuropene”. Sandu a mai precizat că a cerut părții ruse retragerea forțelor din regiunea separatistă Transnistria, în condițiile în care Rusia a refuzat să facă acest lucru până acum.

„Rusia trebuie să își retragă trupele și arsenalul de pe teritoriul R. Moldova. În același timp, suntem deschiși la găsirea unor soluții pentru îmbunătățirea relațiilor comerciale și economice între cele două state”, a declarat Sandu.

Maia Sandu va face prima vizită oficială în calitate de premier la București, pe 2 iulie, la invitația președintelui Klaus Iohannis. Ulterior, pe 4 iulie, va pleca într-o vizită oficială la Bruxelles.

Articole asemănătoare

Back to top button