fbpx

Lotul care a ajuns aseară în țară conține 80.000 de teste pentru diagnosticarea coronavirusului. Ce alte produse au mai fost aduse din China?

Aseară, pe Aeroportul din Chișinău, a ajuns lotul de 53 de tone cu produse medicale din China. Din cele aduse, 80.000 sunt teste pentru diagnosticarea coronavirusului. Precizări în acest sens au fost făcute azi de ministra Sănătății.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Așadar, lotul conține 80.000 de teste, 80.000 de kituri de amplificare, 80.000 de kituri de extracție și 50.000 de kituri pentru prelevarea probelor de la pacienți. Testele au fost procurate din sursele fondului de asistență medicală obligatorie.

„Este un întreg lanț a procesului de testare. Testele vor fi folosite pe platforma laboratoarelor ANSP, din Chișinău și Bălți. Sperăm că, în curând, să fie folosite și pe platforma Cahulului, dar și în cadrul altor două laboratoare din Chișinău care vor spori intensitatea testărilor”, a spus Viorica Dumbrăveanu.

Totodată, aseară au fost aduse 196.000 de ecrane de protecție și peste 100.000 de respiratoare.

„Sunt în total 200.000 de viziere de protecție, care au fost procurate la etapa când pe teritoriul țării noastre nu erau încă producători autohtoni gata ca să livreze aceste echipamente. Numărul lor a fost determinat din necesitatea din regimul de muncă a lucrătorilor medicali, așa ca fiecare lucrător – fie din structura spitalicească, fie din medicina urgentă – să aibă câte patru viziere, pentru că sunt pentru uz multiplu și se prelucrează”, a menționat ministra.

  • O parte din echipamente au fost procurate de agenți economici.

Un operator de telecomunicații mobile a procurat 15.000 de mănuși, 15.000 de respiratoare, 15.000 de costume cu nivel înalt de protecție, 15.000 de perechi de încălțăminte de protecție și 2000 de viziere. Acestea au fost transmise atât spitalelor cu secție de terapie intensivă, cât și celor pentru asistența medicală primară.

Un alt agent a donat 15.000 de respiratoare de protecție, cu eficacitatea de filtrare de 95%. De asemenea, UNICEF Moldova a achiziționat 2000 de perechi de ochelari, măști, 19.360 de respiratoare și 649 de termometre cu infraroșu.

Alte 15.000 de respiratoare au fost procurate din banii pentru organizarea unei expoziții cu vânzări în China. Iar alte 480.000 de perechi de mănuși au fost donate de comunitatea evreiască din Moldova.

„Au fost și livrări de medicamente, care o perioadă au fost blocate din cauza situației epidemiologice și de producere din China, care vor ajunge în spitale și farmacii”, a mai spus Viorica Dumbrăveanu.

Echipamentele sunt la un depozit autorizat de Comisia pentru Situații Excepționale. Ele vor fi distribuite în funcție de necesități. Ministra Sănătății a mai anunțat că un lot cu echipamente urmează să fie adus din Turcia săptămâna ce urmează.

Articole asemănătoare

Back to top button